Foto: AP

ŠVEDSKA AMBASADORKA NALJUTILA IZRAEL: Drsko je povezivanje napada u Parizu i sukoba sa Palestincima

Izrael je danas označio "užašno drskom" izjavu ministarke spoljnih poslova Švedske koja je interpretirana kao pokušaj povezivanja napada Islamske države u Parizu sa patnjama Palestinaca pod izraelskom okupacijom

Planeta
> 19:18h

Švedski ambasador u Izraelu pozvan je u Ministarstvo spojnih poslova u Jerusalimu da objasni izjavu ministarke Margot Valstrom, koju je dala u subotu švedskoj državnoj televiziji SVT2. Na pitanje da li je zabrinuta zbog radikalizacije mladih ljudi u Švedskoj, koji se bore za Islamsku državu, ona je odgovorila:

- Jasno je da imamo razloga da brinemo ne samo ovde u Švedskoj, već širom sveta jer ima mnogo onih koji se radikalizuju - preneo je Rojters.

- Ovde ponovo dolazite do situacija poput onih na Bliskom istoku gde ne samo Palestinci vide da nema nikakve budućnosti (za njih).(Palestinci) ili moraju da prihvate očajnu situaciju ili da se odaju nasilju - rekla je ona.

Izrael ističe da ofanzive Islamske države na Bliskom istoku, napadi na Zapad i radikalne verske doktrine nisu vezane za decenijski sukob sa Palestincima. Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon je u saopštenju optužio švedsku ministarku da je konstatno pokazivala anti izraelsku pristrasnost.

- Izjave švedske ministarke spoljnih poslova su užasno drske. (Ona) demonstrira istinsko neprijateljstvo kada ukazuje na vezu bilo koje vrste između terorističkih napada u Parizu i kompleksne situacije između Izraela i Palestinaca - navedeno je u saopštenju.

Portparol švedske ministarke je rekao da ona nije komentarisala napade u Parizu kada je govorila o Palestincima i da je ta izjava iz drugog dela intervjuua koji se fokusirao na faktore koji vode do radikalizacije. Izraelski mediji navode da je Valstrom i ranije davala izjave protiv Izraela.