Foto: Reuters 15 Nov 2015

I dalje se traži Salah Abdeslam

PROPUSTI FRANCUSKE POLICIJE: Tri puta zaustavljan golf sa osumnjičenima

Francuska policija je tri puta zaustavila automobil u kojem su se nalazila trojica osumnjičenih za umešanost u napade u Parizu kada su se se ujutro posle napada vraćali iz francuske prestonice u Belgiju, gde žive, rekao je advokat jednog od njih belgijskim medijima.

Planeta
> 18:26h

Gzavije Karet, koji pravno zastupa vlasnika "golfa" Mohameda Amrija (27), rekao je danas belgijskoj televiziji RTBF da se njegov klijent nalazio u Briselu kada je primio poziv od prijatelja Salaha Abdeslama, dva sata nakon što su u petak uveče izvedeni napadi u Parizu.

Abdeslam, čiji se brat Brahim razneo u jednom u nizu napada u francuskoj prestonici i za kojim je izdata međunarodna poternica, rekao je Amriju da je u nevolji u Parizu te da bi trebalo da dođe po njega.

U "golfu" se se nalazili Abdeslam, Amri i treći muškarac čije je ime, kako se lokalni mediji naveli, Hamza Atu (21), a na putu ka Belgiji ih je francuska policija tri puta zaustavila, od čega poslednji put nešto posle 09.00 sati, u blizini belgijske granice, precizirao je Karet.

Salah Abdeslam, Foto: Francuska policija

Dok je Abdeslam u bekstvu, belgijska policija je uhapsila drugu dvojicu, koji su sada u pritvoru u Belgiji pod sumnjom da su predvodili teroristički napad i učestvovali u aktivnostima terorističke organizacije.

Karet je naveo, pozivajući se na Amrijeve reči, da nijedan od tri muškarca koliko ih se nalazilo u automobilu nije pričao tokom vožnje o napadima u Parizu, u kojima je 129 ljudi ubijeno.

"Znate, dok se vozite kolima možete da pričate o svemu i ni o čemu, da slušate muziku, pa čak i da pušite džoint, ali ni u jednom trenutku oni nisu pričali o tome (napadima)", zaključio je Amrijev advokat.