Foto: Reuters, Nebojša Mandić

Posle napada u Parizu

ČEPURIN UPOZORAVA: Ako ne uništimo Islamsku državu, krenuće na Balkan!

Balkan i Kavkaz su najviše ugroženi ukoliko uporišta "Islamske države" i drugih terorističkih organizacija ne budu uništena, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Društvo
> 21:34h

Čepurin je na okruglom stolu "Legalna akcija Rusije u Siriji i njen geopolitički uticaj na Balkan", čiji je organizator Centar za razvoj međunarodne saradnje, rekao da teroristi možda neće doći u neke daleke zemlje, poput Australije, ali u islamske države ili u one odakle odlaze da se bore "sigurno će stići".

"Najopasnije zone su Balkan i Kavkaz. Možemo da sedimo i čekamo šta će se sutra dogoditi, ali ako ne budu uništeni, oni će krenuti dalje", rekao je Čepurin.

Foto: Rojters

Ambasador je istakao da se Rusija i mnoge druge zemlje nalaze pred jednostavnim izborom - da čekaju da teroristi pobede i "dođu u našu kuću ili da zajednički stisnemo zube i pokušamo da ih pobedimo".

"Oni će se vratiti pre svega u Evropu i regije odakle su došli. Mi smo zato sa Parizom, Berlinom, Rimom i Beogradom prirodni saveznici", rekao je Čepurin.

Kako je istakao, za Evropu je veoma važna saradnja ruske i francuske mornarice jer je, kako je precizirao, važno upostaviti zajedničke mehanizme da bi se rešio taj problem.

Foto: Aleksadnar Jovanović

"Pitanje opstanka (sirijskog predsednika) Bašara Al Asada je od sekundarnog značaja. Najvažnije je pobediti Islamsku državu", rekao je ambasador.

Čepurin je istakao da se na sastanku u Beču, posvećenom krizi u Siriji, pokazalo da postoji više razumevanja i shvatanja situacije među nekim ključnim međunarodnim igračima i izrazio nadu da će se na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova OEBS-a u Beogradu, postići neki zajednički dogovor o borbi protiv terorizma.

On je naveo da se Rusija trudi da sarađuje sa Asadovom opozicijom čiji je deo, kako je rekao, izrazio spremnost da se bori protiv Islamske države.