Foto: Nebojša Mandić

Operacija kojom je izbegnut veliki skandal

BORKO STEFANOVIĆ BIO PROTIV VLADIKE PEDOFILA: Kačavenda, kandiduješ li se za patrijarha, gotov si!

Stefanović je 2010. išao s fasciklom punom kompromitujućih dokaza kod vladike da ga odgovori od kandidature za patrijarha

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Funkcioner Demokratske stranke Borislav Stefanović u poslednji čas je sprečio da bludni vladika Vasilije Kačavenda 2010. postane kandidat za patrijarha SPC, ekskluzivno otkriva Kurir. Stefanović, koji je u to vreme bio šef kabineta ministra spoljnih poslova, kontroverznog vladiku je ucenio „plavom fasciklom“ u kojoj su bili dokazi svih njegovih nedela. Bruka za Srbiju - Kačavenda je oduvek imao ambiciju da postane patrijarh, a uživao je i veliku podršku unutar SPC. Međutim, tadašnji vrh vlasti bio je svestan da ne sme da dopusti takav skandal jer bi to urušilo ugled ne samo Crkve već i čitave države i naroda! Zato je kabinet tadašnjeg predsednika Borisa Tadića rešio da preduzme određene mere, a ovaj važan zadatak bio je poveren Borku Stefanoviću - otkriva izvor Kurira. Naš sagovornik navodi da je Stefanović kod Vasilija otišao s podebljom plavom fasciklom u kojoj su bila razna dokumenta državnih službi, pa čak i novinski isečci. - Vladika je Borka ugostio na svom luksuznom Vladičanskom dvoru u Bijeljini, koji je nazivao Versajem. Čitav razgovor je trajao oko sat i po vremena i bio je veoma neprijatan. Zanimljivo je da je fascikla sve vreme razgovora stajala na stolu, a da je niko, ni Borko ni vladika, nije ni otvorio. Kačavenda je bio svestan šta je u njoj - kaže naš izvor koji je insistirao da mu ne navodimo ime. I dalje ćuti Tema razgovora bio je predstojeći Sveti arhijerejski sabor SPC na kom je trebalo da se izabere novi patrijarh. Prema rečima sagovornika Kurira, Stefanović je sugerisao Kačavendi da i ne pomišlja da se kandiduje za mesto patrijarha, ali i da ne lobira za svoje ljude. - Stefanović mu je rekao da bi vladika svojom prevelikom ambicijom mogao da izloži Crkvu i državu, ali i narod, velikoj kompromitaciji i bruci. Izbio bi najveći skandal u istoriji SPC! Ne može se ni zamisliti kakve bi posledice po ugled države ostavilo kada bi jedan pedofil seo na tako važno mesto - kaže naš sagovornik. On dodaje da se Kačavenda na kraju ipak suzdržao od svih aktivnosti za izbor patrijarha iako je imao većinu u Saboru SPC u tom trenutku. Kako nezvanično saznajemo od ljudi bliskih Stefanoviću, on i dan-danas ne želi da priča o svojoj poseti Kačavendi jer kaže da je u pitanju „državna tajna“. Stefanović juče nije odgovarao na naše pozive, kao ni Tadić. (J. P. - B. K.)

Ucenjivale ga tajne službe RADIO ZA UDBU POD IMENOM PABLO Zbog Kačavendinih sklonosti ka homoseksualnim orgijama, jugoslovenska tajna služba vrbovala ga je u svoje redove. Udba je za njegove sklonosti saznala još šezdesetih godina, što je iskoristila da prodre u sam vrh SPC. Ucenili su ga kompromitujućim materijalom, pa on nije imao izbora sem da radi za njih. Doušnik službe bio je 40 godina, sve do raspada SRJ, a sve to vreme bio je zaveden pod kodnim imenom Pablo.