Foto: Facebook

Dogodilo se na današnji dan

(VIDEO) NEOBIČNA PRIČA KRALJA FUDBALA: Evo kako su američki kosmonauti zasenili Pelea

Na današnji dan pre 46 godina Pele je postigao svoj 1000. gol u karijeri.

Fudbal
> 22:14h

Zvanični najbolji fudbaler sveta u 20. veku stigao je do četvorocifrenog broja pogotka na utakmici svog Santosa protiv Vasko da Game na prepunoj "Marakani" 19. novembra 1969. Mogao je Pele i ranije da probije tu magičnu granicu, jer je tri dana ranije Santos gostovao Baiji u Salvaldoru. Međutim, "kralju" fudbala se tada nije dalo.

"Te večeri sam bio nervozan. Dugo sam sanjao taj gol, ali nikad kao tog dana. Posle utakmice u Salvadoru obuzeo me osećaj da sam uklet i da nikad neću dati taj 1000. gol", prisećao se Pele.

Dugo mu je trebalo da zatrese mrežu Vaska. Vreme je prolazilo i delovalo je da će Pele propustiti još jednu šansu.

A onda ga je Klodoaldo sjajno proigrao, a defanzivcu Vaska nije preostalo ništa drugo nego da obori Pelea, pa je sudija dosudio penal. Naravno, "desetka" Santosa je namestila loptu na "belu tačku", saigrači su se poređali na centru, svi na prepunim tribinama "Marakane" su ustreptali...

GOOOLLL!!!

Pele je uleteo u mrežu, uzeo loptu i počeo da je ljubi. A već u sledećem trenutku se našao na rukama saigrača i navijača, koji su sleteli s tribina. Kada se situacija malo smirila, Pele je istrčao počasni krug.

Bio je to trenutak za istoriju.

Međutim, Peleov jubilarni pogodak nije ispraćen u svetskoj javosti kako je zaslužio. Jer, istog dana, šest sati ranije, američka letelica "Apolo 12" je sletela na Mesec!