Foto: Facebook

U prastaroj grobnici

(FOTO)POKUPILI BLAGO, A OSTAVILI TABLU I KOCKICE: U Kini pronađena društvena igra stara 2.500 godina

Antička grobnica blizu grada Ćingdžou na istoku Kine, vekovima je bila pljačkana, ali nikome nije bila interesantna 2.500 godina stara 14-strana “kockica” na kojoj su ispisani brojevi, 21 pravougaona figura, a ni slomljena tabla koja je najverovatnije bila predviđena za igru.

Tech
> 10:18h

Tim arheologa uspeo je da rekonstruiše tablu, ukrasivši je sa dva oka koja su okružena šarama sa oblacima i gromovima. Kockica je napravljena od zuba neke životinje, a na 12 od 14 strana nalaze se brojevi od 1 do 6, koji su urezani u stilu antičke kineske kaligrafije. Svaki broj je urezan dvaput, dok su dve strane ostavljene prazne.

Pronađena igra naziva se ’bo’ ili ’liubo’, a nastala je oko 500 godina pre nove ere. Čini se da je bila izuzetno popularna u vreme vladavine dinastije Han, koja se smatra zlatnim dobom kineske istorije. Još uvek se ne zna sa sigurnošću kakva su bila pravila igre, s obzirom na to da je niko nije igrao već 1.500 godina. U grobnici je pronađen i sklupčan ljudski skelet, a istraživači misle da su možda u pitanju posmrtni ostaci jednog od pljačkaša.

U grobnici se nalaze dve velike rampe koje vode ka stepeništu koje se spušta do posmrtne odaje, a arheolozi navode da su pronašli najmanje pet jama u kojima je pokopano blago pokojnika. Pre nego što je oštećena, grobnica je bila duga oko 100 metara.

(rt.com)