Foto: S Stojanovic

Po svetskim standardima

NA SVETSKI DAN DETETA: Nove prostorije porodilišta u Novom Sadu

NOVI SAD - Bebe rođene u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo, od danas, na Svetski dan deteta, imaju nove prostorije za otpust, odakle odlaze kući sa roditeljima.

Srbija
> 10:00h

- Iz našeg porodilišta svakodnevno izađe na desetine beba i sa svojim roditeljima kreću u novi život. Tako da je kod svaki dan, dan deteta – kaže dr Dragan Stajić, načelnik Betanije, Kliničko centra Vojvodine. Danas je novosadsko porodilište, u kom se godišnje obavi i do 6.700 porođaja, dobilo moderan, veći prostor sa otpust beba.

- Želeli smo da prostor, iz koga svakodnevno bebe kreću u novi život, učinimo prijatnijim, tako da je on i uređen po svetskim standardima I za sada je najmodernije opremljena. Prostorija je ograđena sa providnim staklom što je trend u svetu, kako bi rodbina mogla da vidi povijanje novorođenčadi i komunicirala sa majkom - rekao je Stajić.

Prošle godine, u Novom Sadu je rođeno 6.608 beba, a da se već neko vreme, broj porođaja kreće od 6.500 do 6.700 godišnje, a da je čak 3.500 majki van Novog Sada.

- Mi smo veliko porodilište i dnevno bude i do 40 otpusta beba. A svakoj majci se prilikom odlaska kući sa novorođenčetom, mora pročitati otpusnica, daju joj se osnovni saveti u vezi sa bebom, kao i kada je potrebno doći na prve kontrole – rekla je dr Ljiljana Dobrić, načelnika Odeljenja neonatologije.

(S. Stojanović)