Foto: Printscreen

Holivud

PRESTIŽNO PRIZNANJE: Denzel Vošington prima nagradu za životno delo

Dvostruki Oskarovac Denzel Vošington će na predstojećoj dodeli Zlatnih globusa primiti nagradu za životno delo.

Pop kultura
> 19:56h

Glumac koji ima više hitova u karijeri nego nekoliko glumaca zajedno, nagrada Sesil B.Demil će biti uručena na dodeli Globusa, saopštilo je Udruženje stranih novinara holivuda (HPFA) koje dodeljuje ovo prestižno priznanje. "Njegova duga i bogata karijera je obeležena brojnim ulogama ispred i iza kamere", izjavio je predsednik HPFA-a Lorenco Sorija.

Vošington je karijeru započeo 1977. godine, a pažnju javnosti je skrenuo ulogom u TVseriji "St. Elsewhere" koja se prikazivala od 1982. do 1988. Kasnije dobija ulogu u filmu "Slava" za koju je 1989. godine dobio Oskara za sporednu mušku ulogu. Nakon tog filma njegova popularnost raste i dobija sve bolje uloge u filmovima kao što su "Malkom Iks" , "Filadelfija", "Posrnuli", "Sakupljač kostiju" i "Dan obuke" kada dobija svog drugog Oskara, ovog puta za glavnu mušku ulogu.

Šezdesedogodišnji glumac već ima i dva Zlatna globusa u svojoj bogatoj kolekciji trofeja, jedan za sporednu ulogu u filmu "Slava" i jedan za glavnu ulogu u filmu "Uragan". Među prethodnim dobitnicima nagrade Demil su Džudi Garland, Robert de Niro, Stiven Spilberg, Barbara Strejsend, Širli Meklejn, Džek Nikolson i Klint Istvud. Zlatni globusi su druga po važnosti filmska nagrada posle Oskara.

Foto Youtube Printscreen