Foto: Youtube/Printscreen

Karma

NAJOMRAŽENIJI ČOVEK NA SVETU: Digao cenu leka za sidu za 5.000 odsto, ali sad mu se sve vratilo

Martin Šreli (32) je osnivač i direktor kompanije "Turing Pharmaceuticals" koja je otkupila prava na proizvodnju leka za AIDS, a prva odluka koju je posle toga doneo bila je povećanje cena.

Planeta
> 13:08h

Cena leka koji je pre koštao oko 13 dolara po dozi povećana je na neverovatnih 750 po dozi. Reakcija američke javnosti bila je nemilosrdna i to potpuno opravdano, a reagovala je čak i Hilari Klinton.

Lek je gotovo istu cenu imao 62 godine, a novo poskupljenje za mnoge znači prestanak lečenja nužnog za preživljavanje.

Proizvodnja jedne doze stoji tek jedan američki dolar, a Šreli je drastično poskupljenje od oko 730 dolara opravdao potrebom da se ostvari profit i ulaganjima u istraživanje novih i efektivnijih načina lečenja.

U isto vreme konkurentska kompanija je na tržište izbacila svoj lek protiv AIDS-a koji pacijente po dozi košta manje od dolara, piše Metro.

Sve to dogodilo se u septembru, a danas, dva meseca kasnije, "Turing Pharmaceuticals" beleži milionske gubitke. Kompanija je prijavila gubitak od 14,6 miliona američkih dolara i to samo od jula do oktobra ove godine.

Tokom ove godine izgubila je gotovo 28 miliona dolara. Ipak, u isto vreme, Martin Šreli lično finansijski stoji bolje nego ikad.

Naime, upravo je postao glavni deoničar u firmi "KaloBios Pharmaceuticals". Iako joj je pretio raspad, deonice su porasle su za 700 odsto u trenutku kada je objavljeno da je Šreli postao deoničar, zaključuje Metro.