Foto: Printscreen Kleinezeitung.at/APA

Pod nadzorom

NOVE MERE AUSTRIJSKE MINISTARKE POLICIJE: Kućni pritvor za potencijalne teroriste!

ÖVP je proteklih dana forsirala novi zakon o obaveštajnim službama, koji treba da donese veća ovlašćenja čuvarima reda

Austrija
> 14:50h

BEČ - Vladajuća Narodna partija Austrije (ÖVP)u cilju boljeg nadzora potencijalnih teroritsa iznela je novi predlog koji za njih predviđa kućni pritvor, piše danas bečka štampa.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) kazala je bečkom dnevniku "Kurir" da je otvorena za "mere kao što su kućni pritvor, ili elektronske nanogice za potencijalne teroriste". Lider ÖVP i vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) smatra, kako je preneo dnevnik "Klajne cajtung", da je neophodna "razumna mera čuvanja podataka o nadzoru".

ÖVP je proteklih dana forsirala novi zakon o obaveštajnim službama, koji treba da donese veća ovlašćenja čuvarima reda. Vlastima poznati huligani već sada, prema zakonu, mogu pre utakmica biti pozivani u policijsku stanicu i tamo zadržani do kraja susreta.

"U tom zakonu moglo bi da bude stavljena i mogućnost kućnog pritvora ili elektronskih nanigica za potencijelne teroriste", ističe Mikl-Lajtner.

Miterlener je ocenio da je objava rata ako se neko oružjem bori protiv nedužnih ljudi, i dodao da je to napad na slobodno društvo. Prema njegovim rečima, kada je ugroženo društvo fizički, onda se mora sve učiniti da policija ne bude korak iza terorista.