Foto: Facebook/Drago Prgomet

Postizborna groznica

PRGOMET PRAVI NOVU STRANKU: Istaknuti član stranke Most odlučio da se osamostali

Na postizbornoj sceni u Hrvatskoj, dok traju pregovori o formiranju nove vlade sa Mostom nezavisnih lista, dogodio se preokret nakon što je bivši član tog pokreta, Drago Prgomet, najavio formiranje nove stranke.

Hrvatska
> 06:08h

Prgometu je prethodno bio zabranjen ulaz na sastanak Nacionalnog veća te stranke. Gostujući na HRT-u, Prgomet je rekao da će njegovo udruženje HRID prerasti u stranku. Ranije danas Prgomet je kolegama iz Mosta uputo pismo kojim ih je pozvao da se predstave hrvatskoj javnosti i objasne iz kojih to izbora crpe svoj legitimitet, te na osnovu kojih to sporazuma ili nekih drugih demokratskih aranžmana donose odluke.

On je poručio da su oni to dužni da urade jer moderna, demokratska društva ne vode se “zaplotnjačkim metodama”. “Moraju znati da je upravo takav pristup u politici osuđen na neuspeh, a njegovim poznatim zagovornicima je već na ovim izborima izmaknula, činilo im se, sigurna pobeda”, smatra Prgomet. U Zagrebu je danas održan sastanak zastupnika Mosta, a lider nezavisnih lista Božo Petrov je nakon sastanka kazao da je njihov stav i dalje reformska vlada. '

'Mi smo i dalje za reformsku vladu u kojoj su i HDZ i SDP'', rekao je Petrov, dodavši da smatraju da je to "najbolja opcija, čak i ako bi trajala samo dve godine”. Pregovori bi, prema njegovim rečima, mogli trajati još sedam dana i nakon toga se mogu očekivati konsultacije. Sve zajedno, kaže Petrov, moglo bi trajati još dve-tri sedmice, ali da to zavisi od HDZ-a i SDP-a. Napomenuo je da Most ne mora biti mandatar, ali da je to opcija o kojoj su spremni da razgovaraju. Komentarišući Prgometa, Petrov je rekao da su problemi bili nepotrebni i da mu želi svu sreću u osnivanju nove stranke.

Sutra se, najavio je on, nastavljaju razgovori s HDZ-om i SDP-om na temu obrazovanja, monetarne politike i porekog sistema, ali napominje kako se ne radi o odugovlačenju. ''U svim ozbiljnim zemljama imate situaciju u kojoj se vlada sastavlja 30 dana”, rekao je Petrov i dodao da se još nije sasto sa liderima SDP-a I HDZ-a Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom. Ti susreti će, tvrdi, biti javni i transparentni.