Foto: AP

Pooštravanje situacije

JANŠA PROTIV BURKI: Slovenački političar traži zakonsku zabranu muslimanskih obeležja

Vodeća slovenačka opoziciona stranka bivšeg premijera Janeza Janše predložila je izmene zakona kojima bi se u Sloveniji preventivno zabranilo nošenje burke i nikaba ali i pooštrila politika azila kako bi se sprečilo stvaranje paralelnih i izolovanih muslimanskih četvrti

Region
> 20:50h

Izmene zakona o javnom redu i miru obrazložili su na konferenciji za novinare u Ljubljani Janša i bivši ministar unutarašnjih poslova Vinko Gorenjak kao preventivnu meru pred mogućim dolaskom većeg broja muslimanskih izbeglica.

Razlozi za izmene su zaštita slovenačkog kulturnog identiteta i sigurnost u slučaju dolaska muslimanskih izbeglica čije žene prekrivaju lice, rekao je Janša.U Sloveniji živi 50.000 muslimana, uglavnom Bošnjaka i Albanaca, kod kojih prekrivanje ženskog lica nije uobičajno, a vrlo su retke i muslimanke koje nose hidžab, tradicionalnu široku odeću koja uključuje i pokrivanje kose i ušiju tradicionalnom muslimanskom maramom.

Foto AP

Malobrojne muslimanke iz Slovenije novijih generacija počele su kosu pokrivati maramom kako bi istakle svoj identitet, ali se žale na nerazumevanje slovenačke sredine i poslodavaca koji im to brane dok su na poslu. Janša je predloge zakonskih izmena obrazložio terorističkom opasnošću u Evropi i zaštitom slovenačkog kulturnog identiteta.

Podsetio je da je burka već pet godina zabranjena u Francuskoj, gde kao i u Belgiji nastaju izolovani muslimanski kvartovi. Opozicioni čelnik u nedelju je boravio u Minhenu na kongresu bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) na kojem je bivši bavarski premijer Edmund Stoiber rekao da burka nema ništa s nemačkim tipom otvorenog društva i da bi je trebalo zabraniti.

Janšina stranka predložila je i izmene zakona o azilu kojim bi se pooštrili ionako strogi propisi za davanje azila u Sloveniji, upozorivši da u tom smislu vlada premijera Mire Cerara deluje presporo, a i inače sa zakašnjenjem reaguje na opasnosti izbegličkog talasa i terorističkih prijetnji.

(net.hr/Hina)