Foto: Reuters

Bolne reforme

PRISTALI NA NOVE MERE ŠTEDNJE: Grčkoj odobrena rata pomoći od dve milijarde evra

ATINA - Grčkoj je danas formalno odobrena sledeća rata pomoći u vrednosti od dve milijarde evra, pošto je pristala na dodatne mere štednje.

Planeta
> 00:00h

Fond evrozone Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) saopštio je da je prihvatio da pusti sledeću ratu pomoći, pošto je prethodno u avgustu isplatio 13 milijardi evra.

Odobrenje ESM-a je bilo očekivano budući da je grčki parlament prošle nedelje odobrio nove mere štednje, koje uključuju više poreze na vino i putarine, kao i manju zaštitu za ljude koji imaju kredite na nekretninu.

"Ako program sprovođenje i dalje bude snažan, uveren sam da će napori grčkog naroda u reformama omogućiti vidljive korake ka zdravom oporavku", rekao je direktor ESM-a Klaus Regling.

Zbog izglasavanja novih mera, većina iza vlade premijera Aleksisa Ciprasa je u parlamentu s pet spala na tri. Vlada u Atini je u trci s vremenom kako bi završila rekapitalizaciju problematičnih banaka pre kraja godine, a pored toga je suočena s dugom listom bolnih mera koje podrazumevaju i reformu penzijskog sistema.

Očekuje se da će se Grčka sledeće godine vratiti u blagu recesiju, dok će državni dug narasti na 327,6 milijardi evra, odnosno 188 odsto bruto domaćeg proizvoda.