Foto: Fonet

Zabrinuti zbog batina

ČLANOVI ANTIKORUPCIJSKIH TELA: Batinama hoće da nam uteraju strah

Ako je napad na Milenovićevu predznak vremena u kojem će snagu dokaza zameniti sila, pitamo se gde to vodi, kažu u Savetu za borbu protiv korupcije

Društvo
> 17:32h

BEOGRAD - Savet za borbu protiv korupcije saopštio je juče da će, uprkos napadu na svog člana Miroslavu Milenović, nastaviti neselektivnu borbu protiv korupcije. U savetu, takođe, smatraju da Vlada Srbije treba da pruži obaveštajnu sigurnost članovima tog tela. - Od svog osnivanja 2001. savet je bio izložen kritikama, omalovažavanju, ignorisanju, uvredama i pretnjama. Pojedini članovi saveta lično su vređani, a izveštaje saveta sve vlade su ignorisale. Ovo je prvi put da je izvršen fizički napad na člana saveta. Ako je ovo predznak vremena koje dolazi, u kojem će snagu argumenata i dokaza da zamene sila i uticaj na institucije, onda ima razloga da se zapitamo gde sve to vodi - navode u savetu i dodaju: Počeli redom da tuku - Miroslava Milenović svoju borbu protiv korupcije ne ostvaruje samo u savetu već i u mnogim drugim domaćim i međunarodnim institucijama, što je etablira kao istaknutog borca protiv korupcije. Savet smatra da ovaj napad treba istražiti do kraja i otkriti ne samo počinioce već i nalogodavce. Povodom napada na Milenovićevu oglasila se i Agencija za borbu protiv korupcije, koja navodi da je simptomatično što je samo tri meseca ranije pretučen i Ivan Ninić, s kojim je Milenovićeva sarađivala na izradi određenih izveštaja. - Kako je malo verovatno da saradnici na istim projektima, oboje ispred ulaza u svoje domove, slučajno dobiju batine od pobesnelih huligana, a više verovatno da je reč o organizovanoj akciji uterivanja straha batinama, Agencija traži hitno pronalaženje i kažnjavanje učinilaca i eventualnih nalogodavaca ovih napada - navode u Agenciji. Izveštaj Podsetimo, Milenovićeva je nakon subotnjeg napada rekla da takav čin shvata kao opomenu posle nedavnog objavljivanja izveštaja o „Diposu“ i pred objavljivanje izveštaja o trošenju javnog novca za reklamiranje u medijima, ali je dodala da neće odustati od rada.

Saša Janković RAZUMEM OTKUD NEPOVERENJE U POLICIJU Milenovićeva napad nije prijavila policiji, jer, kako kaže, nema poverenje u njihov rad. Ombudsman Saša Janković kaže da mu se ona požalila da nije bila zadovoljna načinom na koji je bila tretirana njena prijava da su je pratila sumnjiva lica. - Razumem Milenovićevu, jer svako ko je pretrpeo takvu vrstu napada mora biti u stanju šoka i imati određeno razočaranje - rekao je on i poručio da nema nikog drugog sem državnih organa, MUP i tužilaštva, koji ovaj slučaj mogu da razreše.