Foto: AP

Uzdrmani odnosi

MEDVEDEV BESAN: Obaranje ruskog aviona je zločinačka akcija!

"Teško će biti otkloniti štetu nanetu dobrosusedskim odnosima Rusije i Turske, uključujući i ekonomsku saradnju", ističe ruski premijer.

Planeta
> 10:12h

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je obaranje ruskog aviona bezobzirna zločinačka akcija turskih vlasti i da će ima tri posledice:

"Prva je opasno pogoršavanje odnosa između Rusije i NATO, koje se ne može opravdati nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica", rekao je Medvedev novinarima po dolasku u Jekaterinburg posle višednevnog obilaska Jugoistočne Azije.

Foto: Anadolia

Druga posledica je, navodi, "to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamske države".

Foto: Anadolia

"To nije iznenađujuće, ako se uzmu u obzir dostupne informacije o direktnom finansijskom interesu nekih turskih zvaničnika povezanih sa snabdevanjem naftnim proizvodima koji se proizvode u preduzećima koja su u rukama IS", ističe Medvedev.

Kao treću posledicu turske akcije navodi potkopavanje dugogodišnjih dobrosusedskih odnosa između Rusije i Turske, uključujući saradnju u oblasti ekonomije i humanitarnoj sferi.

"Teško će biti tu štetu otkloniti, a njena direktna posledica moglo bi da bude okončanje izvesnog broja važnih zajedničkih projekata, dok će turske kompanije izgubiti svoje pozicije na ruskom tržištu", upozorava ruski premijer.

(rts.rs)