Foto: Čitalac Kurira

Vojska Srbije

SVEČANI DEFILE I POLAGANJE VENACA: Srpski raketaši proslavili svoj dan

BEOGRAD - Svečanim defileom jedinica i polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim pripadnicima jedinice u kasarni „Banjica“ u Beogradu, juče je obeležen 24. novembar – Dan 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva

Društvo
> 15:16h

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Nedeljko Tenjović, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković sa saradnicima, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Duško Žarković, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, komandanti jedinica i ustanova VS i MO, predstavnici lokalne samouprave, penzionsiani pripadnici, prijatelji jedinice i mnogobrojni gosti.

Građani koji su se jutros zatekli u Bulevaru mira sa interesovanjem su pratili pojavu kolone kamiona sa raketama koji su bili postavljeni u kasarni Banjica tokom proslve dana brigade.

Foto: Vojska Srbije

Na proslavi Dana 250. brigade za PVD jedinici je uručena Zlatna medalja za zasluge, kojom je, za izuzetne zasluge u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštitu građana Republike Srbije, tu herojsku jedinicu Vojske Srbije odlikovao predsednik Tomislav Nikolić.

– Proteklih nekokliko godina brigada je ostvarila bitan napredak u izgradnji operativnih sposobnosti. Modernizacijom sredstava i sistema produžavamo resurse i povećavamo operativnu sposobnost jedinice. Tri puta smo izveli bojna gađanja u Bugarskoj i rezultati su potvrdili da smo sačuvali kadar. U godini za nama ostvarili smo sve planirane zadatke, neprekidno imamo dežurne snage u sistemu PVO, realizovali smo sve planirane vežbe i kontrolno-trenažna gađanja, učestvovali smo na sajmu naoružanja i vojne opreme, a jubilej 100 godina roda artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD obeležili smo uspešno i kako dolikuje. Koristili smo gotovo svaki nalet avijacije kako bismo održali i podigli nivo obučenosti. I u narednom periodu izvršićemo sve zadatke uvereni da je otadzbina sveta i iznad svega, rekao je brigadni general Sava Milenković.

Nakon dodele stimulativnih mera najboljim pripadnicima brigade u protekloj godini, izvršen je svečani defile jedinica, a zatim su položeni venci na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 250. brigade za PVD.

Na kraju, održan je i taktičko-tehnički zbor sredstava i sistema koji se koriste u toj raketnoj jedinici.

(EPK)