Foto: Printskrin Yt I Twitter

Vojničko obećanje

PRVI INTERVJU PREŽIVELOG RUSKOG PILOTA: Osvetiću kapetana, evo šta se desilo na 6.000 metara!

Ruski pilot Konstantnin Murahtin, koji je preživeo turski napad, izjavio je da neće ostati u Rusiji, uprkos traumatičnom iskustvu koje je imao prilikom obaranja aviona.

Planeta
> 00:00h

Murahtin, koji je prošle godine osvojio nagradu "Top navigator" na najvećem ruskom avio takmičenju koje organizuje vojska, rekao je novinarima da će sačekati da ozdravi a onda otići na prvu liniju fronta.

- Moram da "vratim dug" za mog kapetana - izjavio je Murahtin.

On je za ruski kanal Rusija 1 izneo uverenje da ruski avioni nisu narušili turski vazdušni prostor u bilo kojem trenutku.

- Leteli smo na 6.000 metara po kompletno jasnom vremenu i imao sam potpunu kontrolu nad rutom - kaže on.

- Zapravo, nije bilo nikakvog upozorenje. Ni putem radija ni vizuelno, pa nismo menjali kurs. Morate da shvatite razliku u brzini između taktičkog bombardera kao što je Su-24 i F-16. Da su hteli da nas upozore, nakačili bi nam se na krilo - priča dalje Murahtin, koji se sada oporavlja u ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Latkiji, na severu Sirije.

- Tako je bilo do trenutka kad nas je niotkuda udario projektil. Nismo imali vremena ni da započnemo manevar izbegavanja - svedoči on.

Kada je avion pogođen i krenuo da pada u Siriji, dva pilota su se katapultirali. Kapetan Sergej Rumjantšev je ubijen od strane turkmenistanske brigade, koja tvrdi da su ga ubili još dok se spuštao padobranom ka zemlji.

Murahtin je spašen u zajedničkoj operaciji ruske i sirijske armije koja je trajala 12 sati.

(rt.com)