Foto: Zorana Jevtić

Nema saznanja o planiranju terorističkih napada

MOMIR STOJANOVIĆ: U Srbiji ima 608 vehabija, njih 10 pod prismotrom zbog radikalnog islamizma

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović izjavio je da u Srbiji postoji 608 pripadnika vehabijskog pokreta, od kojih je desetak pod pažnjom obaveštajno-bezbednosnih službi zbog veza sa sledbenicima radikalnog islama.

Društvo
> 00:00h

Stojanović je kazao da domaće službe nemaju saznanja da vehabije "organizuju, planiraju ili pripremaju bilo kakvu terorističku aktivnost na prostoru Srbije".

"Oko 70 osoba sa prostora raško-polimske oblasti učestvovalo je u borbama na strani Islamske države, od kojih je deset pod stalnom prismotrom obaveštajno-bezbednosnih službi. Za sada nema pokazatelja da oni vrbuju, pripremaju ili planiraju terorističke aktivnosti u Srbiji", naveo je Stojanović.

Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija u Federaciji BiH je "mnogo komplikovanija" nego u Srbiji a saradnja bezbednosnih službi dve zemlje odvija se "jako teško" zbog kako je naveo, "krhkih i koruptivnih institucija u BiH u kojima nije uradjena analiza kadrova zaposlenih u njima".

"U BiH postoje pripadnici terorističkih organizacija koji su se početkom devedesetih godina borili u redovima vojske BiH. Pogrešnom politikom tadašnjeg rukovodstva, jedan broj njih je dobio državljanstvo BiH i nastanio se u mestima oko Maglaja gde je velika koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta", kazao je predsednik skupštinskog Odbora.