Foto: Beoinfo

U martu i aprilu prve zgrade iznad zemlje

MALI O BEOGRADU NA VODI: Radovi teku punom parom, postavljamo 400 šipova za kule

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na projektu "Beograd na vodi" i ocenivši da radovi teku "punom parom" rekao da od danas počinju aktivni radovi na postavljanju više od 400 šipova koji treba da nose dve stambene kule.

Beograd
> 00:00h

Podsetivši da je kamen temeljac za dve stambene kule, prvih objekata koji će biti izgrađeni u okviru "Beograd na vodi", postavljen 27. septembra, on je rekao da su danas, skoro deset dana pre roka završeni svi iskopi.

"Završene su i analize i ispitivanja u vezi sa zaostalim bombama iz Prvog i Drugog svetskog rata i, što je dobro, nijedna bomba nije pronađena", pojasnio je Mali novinarima nakon obilaska radova.

On se, kako je rekao, nada da će se u naredna dva meseca početi sa iskopavanjima za "W" hotel i za kulu Beograd.

"S obzirom na dinamiku radova očekujem da ćemo u martu, aprilu naredne godine imati sve ove zgrade iznad zemlje", rekao je Mali. Do sada je u okviru prve faze, od ukupnih 246, srušen 241 objekat, obajsnio je on dodavši da se preostalih pet nalazi u drugom delu placa tako da "nisu hitni i bitni".

"Ukupno 97 porodica je premešteno u nove stanove i ono što je važno je da smo već krenuli sa raseljavanjem iz druge faze", istakao je Mali.

Napomenuvši da druga faza neće početi još godinu i po do dve, on je naglasio da su iz te faze već raseljene 74 porodice i srušeno 47 objekata.

"Već razmišljamo o tome da je prva faza na neki način završena, tu radovi teku po planu, a aktivno se bavimo i drugom fazom", rekao je gradonačelnik.

Kako je ocenio, projekat "Beograd na vodi" je veoma važan i šalje "jak signal da smo ozbiljni i da možemo da ispunimo obaveze prema investitoru".

Predstavnik kompanije "Novkol", koja je generalni izvođač fundiranja za dve kule, Miloš Hranisavljević je ponovio da su završena probna ispitivanja. "Ispitivanje je proteklo u najboljem redu, dokazane su pretpostavke u računskoj nosivosti šipova i bareta tako da mi faktički danas krećemo sa izradom šipova i bareta u punom tempu", pojasnio je Hranisavljević i precizirao da će ukupno biti postavljeno 456 šipova i 112 bareta.

Predvizđeno je da nadzemni radovi počnu prvog marta, a Hranisavić je rekao da postoji šansa da počnu i pre tog roka.