Foto: Profimedia

Čovek koji je pobedio Čaka Norisa je rođen danas

Deset nepoznatih činjenica o Brusu Liju

Da je danas živ Mali Zmaj bi danas napunio 75 godina. Za 32 godine života Li je ostao poznat kao majstor borilačkih veština, koji je imao i dosta glumačkog talenta

Pop kultura
> 00:00h

Da je danas živ Brus Li bi danas napunio 75 godina. Za 32 godine života Li je ostao poznat kao majstor borilačkih veština, koji je imao i dosta glumačkog talenta. Među najboljim filmovima su mu "U Zmajevom gnezdu", "Na Zmajevom putu", "Veliki Šef", "Pesnica Besa". U seriji Zeleni stršljen koja se emitovala tokom šezdesetih glumio je lik Kato-a, a pod istim imenom se pojavljivao i u serijalu Betmen.

Svoje znanje o Ving Čun stilu dobio je od čuvenog majstora Jip Mana, a kasnije je stvorio i svoj sopstveni stil. Evo liste deset nepoznatih činjenica o Brusu Liju: 1. Pobedio je Čaka Norisa U filmu "Na Zmajevom putu" sukobio se sa takođe velikim majstorom borilačkih veština Čakom Norisom, kome je ovo jedini filmski poraz. Kada čak Noris ide da spava on proveri da li je Brus Li ispod kreveta.

2. Kreirao je svoj borilački stil Iako je važio za majstora više različitih borilačkih veština, on je stvorio i svoj stil. U prevodu na srpski Džit Kun Do znači Put pretsretnute pesnice.
3. Radio je sklekove sa 2 prsta Trenirao je jednako žestoko kao što se i borio. Umeo je da uradi više sklekova nego bilo koji sportista i to sa jednom rukom koristeći dva prsta.

4. Bio majstor za kratke udarce

Njegovi udarci su bili toliko moćni da je sa samo 2,5 cm udaljenosti umeo da odbaci protivnika nekoliko metara unazad. 5. Bio je majstor za kineske štapiće Čak i dok je jeo on je pokazivao svoje umeće. Umeo je radi poboljšanja brzine da baci šaku pirinča u vazduh i da koristi štapiće da ih hvata. 6. Bio je previše brz za film Čak i onima koji su snimali filmove sa Lijem je bilo jasno da je u neku ruku nadčovek. Dok je snimao Zelenog stršljena njegovi su bili toliko brzi da na filmu nemaju nikakvu oštrinu. Zbog toga su svi udarci snimani većom brzinom od normalne, kako bi bili vidljivi običnom čoveku.

7. Li se podsmehivao vampirima

U nebrojeno mnogo borbi u filmovima, Liju je "puštena krv" što je trebalo da od njega napravi boljeg borca 8. Bio je previše jak za bokserske vreće Obična vreća za boks teži oko 30 kilograma, a neke posebne se kreću i do 45 kilograma. Zbog snage udaraca Lija, njegova vreća je bila teška 130 kilograma i puna metala. 9. Igrao je kao profesionalac Ne samo da je zadavao udarce, nego je učio i časove Ča ča plesa, istovremeno sa časovima kung fu-a. Rezultat bio je šampion u Ča Ča plesu 1956. godine u Hong Kongu. Kada je prvi put otišao u SAD, pare je zarađivao davanjem časova plesa. Kapetan Enterprajza savetuje političare: Ugledajte se na mene 10. Bio je nepobediv Mit kaže da nikada nije izgubio borbu u svom životu. Ne uključuje se period njegovog detinjstva kada ga je banda tinejdžera pretukla i opljačkala, zbog čega je svoj život posvetio borilačkim veštinama.
Pročitajte još na portalu Newsweek.rs: Kao da krvoproliće nije dovoljno: Deset laži o terorističkim napadima koje niste znali (FOTO, VIDEO) Deset misterioznih mesta, na koja sve i da hoćete ne možete otići (FOTO, VIDEO) Oslobođena moć prirode: Ovih 5 oružja će zauvek promeniti budućnost ratovanja (FOTO) Kineski zid nije jedini: 7 prizora u Kini koji ostavljaju bez daha (FOTO) Oni su umrli, ali njihova zarada nije: Poznati koji zarađuju i posle smrti (FOTO)