Foto: Printscreen Youtube

Iskreno

(VIDEO) PLAKALA DOK JE SAOPŠTAVALA ODLUKU VLADE: Švedska ministarka se rastužila zbog migranata

Zamenica švedskog premijera Asa Romson na emotivan način je obavestila javnost o novim merama švedske vlade kojima će pokušati da smanje broj tražilaca azila u Švedskoj, piše Independent.

Planeta
> 17:46h

Ova je zemlja imala politiku otvorenih vrata prema izbeglicama, a samo je ove godine u Švedsku ušlo više od 190.000 migranata. Vlada je odlučila da zaustavi tu politiku, a Romsonova je to dosta teško podnela.

"Biću potpuno iskrena. Nedavno smo imali tešku raspravu u stranci. O percepciji stvarnosti. U poslednjih nekoliko nedelja, bila sam uverena da je ovo najbolji način da pomognemo lokalnoj Zelenoj stranci da zapravo nešto napravi", rekla je ona sa suzama u očima. Kasnije je priznala kako je to bila "grozna odluka", ali ostavku neće dati jer se time, kako kaže, ništa ne bi rešilo.

Švedski premijer Stefan Lofven u utorak je izjavio da će Švedska minimalizovati broj izbeglica koje će primati u skladu sa propisima Evropske unije. Mnogima će se odobravati tek privremene dozvole boravka, a ograničiće se i pravo tražilaca azila na spajanje sa porodicama, dok se uvode i provere identiteta izbeglica.

"Boli me što Švedska više ne može da prima izbeglice kao do sada, ali ne možemo učiniti ništa više", rekao je švedski premijer.

(index.hr)