Foto: Dragan Kadić

POMOĆ

DAN TANA LOBIRA DA DOBIJEMO ZLATNOG DEČKA: Teško ćemo do Oskara pored Rusa i Francuza

Ima mnogo protekcije i nameštanja, a i konkurencija je jaka. „Ničije dete“ bi bio bolji izbor od „Enklave“, kaže slavni producent

Pop kultura
> 00:00h

Film „Enklava“ reditelja i scenariste Gorana Radovanovića srpski je kandidat za Oskara, a da dođe do nominacije pokušaće da mu pomogne Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana. Poznati Srbin s holivudskom adresom lobiraće kod prijatelja da glasaju za priču koja prati život srpskog dečaka na Kosovu. - Čeka nas teška borba. Male su nam šanse da dobijemo nagradu. Potrudiću se da što više ljudi pogleda film. Konkurencija je veoma jaka - kaže Dan Tana za Kurir.

Progon Srba na Kosovu... Scena iz filma „Enklava“

Igre ispod žita Čuveni filmski radnik dodaje da nisu potrebna velika sredstva da bismo dobili prestižnu nagradu. - Pare nisu uslov za osvajanje nagrade. Dobar film može da se snimi za pola miliona evra. Film mora da ima kvalitet, dobru glumu, kameru i režiju, a i neku lokalnu priču koju će da razumeju u svetu - smatra Tanasijević. On smatra da „Enklava“ nije bio dobar izbor. - Film „Ničije dete“ bio bi bolji izbor. Godinama pokušavam da pomognem našim filmskim stvaraocima. Članovi naše akademije pošalju jedan film za koji misle da je najbolji, a imaju mnogo bolje u ponudi za jedno takvo takmičenje. Ima mnogo protekcije i nameštanja, ne samo kod nas, a bilo bi bolje da postoji mogućnost da pošaljemo dva filma u trku za Oskara. Teško nam je da se borimo protiv Rusa ili Francuza - smatra Tanasijević i nada se da će „Enklava“ ipak ući u najuži izbor od devet filmova.

Potresna priča... Denis Murić kao ničije dete

Planovi Otkriva da će njegova ćerka Gabrijela Tana raditi novi film u Srbiji. - Trenutno priprema tri projekta: o Meksiku, Filipinima i Rusiji. U Beogradu bi naredne godine trebalo da snima film o baletskoj zvezdi Ruslanu Nurejevu. On je bio jedan od najvećih igrača i imao je neobičan život - zaključuje Dan Tana.

Nepravda za „Lepa sela“ ZASLUŽILI SMO DA POBEDIMO Dan Tana smatra da su Srbi već imali film dostojan najveće nagrade, koja donosi svetsku slavu. - Film „Lepa sela, lepo gore“ morao je da dobije Oskara, to sam uvideo čim sam ga pogledao. Međutim, to se nije desilo. Ispraviće se jednom ta nepravda - kaže Tana.