Foto: Reuters

COP21

SKUP BEZ PRESEDANA: 147 šefova država i vlada na samitu o klimi u Parizu

Ovoje najveći skup na najvišem nivou ikad održan van UN, a cilj je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrevanja planete

Planeta
> 20:50h

Učesnici samita najavili su postizanje istorijskog dogovora kako bi se izbeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da deluju hitno i budu spremni na kompromis, prenosi AFP.

"Moramo da odlučimo kako ćemo živeti zajedno na ovoj planeti", rekao je Fabijus u obraćanju diplomatama.

Na samitu će, pored predsednika Francuske Fransoa Olanda, učestvovati i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Điping, i Velike Britanije Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri.

"Ono što čini ovaj skup drugačijim je to što je već više od 180 država podnelo planove o smanjenju štetnih emisija koje izazivaju klimatske promene", naveo je na svom Fejsbuk profilu Barak Obama uoči puta na samit u Parizu.

Samitu prisustvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će razgovarati sa kolegama iz mnogih zemalja sveta i imati retku priliku da se obrati liderima najvećih i najuticajnih zemalja, saopštila je Pres služba predsednika Republike.