Foto: Profimedia

Porodica pala u očaj

POSTAO ZAVISNIK OD SMS: Zagrepčanin slao po 50.000 poruka i evo gde je završio!

Čovek je ranije imao problema s alkoholom, pa je to prešlo u nekontrolisano igranje video igara, a završio je na SMS porukama

Hrvatska
> 08:46h

ZAGREB - Doktore, molim vas, pomozite mom sinu. Mesečno šalje čak 50.000 SMS-ova. U dugovima je i bez posla, a ja ne znam šta se događa u njegovoj glavi. Recite mi šta da radim da to prestane.Tim se rečima majka Zagrepčanina u srednjim 30-im godinama obratila docentu Anti Bagariću iz Zavoda za lečenje zavisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

Docent je na trenutak zastao, no ubrzo je shvatio da muškarac boluje od vrlo teške i ozbiljne zavisnosti, koje on sam, pa ni njegova porodica uopće nisu svesni.

- Šta je loše u tome da pišem prijateljima i poznanicima, da ih pitam kako su, što rade?! Oni se meni ionako ne javljaju, pa sam ja taj koji pokreće komunikaciju. Pa svi danas šaljemo poruke. Nikome ništa nažao time ne radim, niti ikoga napadam - pokušao je muškarac, s diplomom Pravnog fakulteta da opravda svoju zavisnost.

Međutim prijatelji su počeli da ga izbegavaju, nisu mu odgovarali na poruke, a blokirali su i njegov broj. Ali on nije pisao samo prijateljima, i redom svim ljudima čije je brojeve imao memorisane, nego je slao razne upite, pohvale, primedbe i slično mnogim agencijama, radiostanicama, kompanijama... Svima do čijeg je broja mobilnog mogao da dođe. Zavisnost je u jednom trenutku dostigla brojku od 50.000 SMS-ova mesečno. Poruke je slao danju i noću, u slobodno vreme i na radnome mestu. Kako je pritom koristio službeni telefon, račun je dostigao iznose od nekoliko hiljada kuna, koje on svojim primanjima nije mogao da pokrije.

- Zapao je u dugove koji su dostigli nekoliko stotina hiljada kuna. Banke su mu blokirale račune, a ostao je i bez posla u jednoj državnoj firmi. Supruga, s kojom je bio u braku nekoliko godina, pokrenula je brakorazvodnu parnicu - kaže docent Bagarić i dodaje da nije imao sličnog pacijenta u svojoj dugogodišnjoj psihijatrijskoj karijeri.

Zagrepčanin se u Vrapču leči tri godine, no lečenje nije prolazilo bez teškoća. Jedno je vreme redovno dolazio na psihoterapiju, pa se onda mesecima ne bi javljao lekaru. Opet bi se vraćao i tako u krug. Često je odlazio s grupnih terapija govoreći da mora na toalet, ali je napolju gledao na mobilni i slao poruke. Ipak, u jednom je momentu pristao da mu supruga kontroliše potrošnju na telefonu i ima uvid kome i koliko piše.

Ovaj je pacijent ranije imao problema s alkoholom, pa je to prešlo u nekontrolisano igranje video igara, a završio je na SMS porukama - tvrdi Bagarić i dodaje da je pacijent problem imao nekoliko godina pre nego što je odlučio da potražiti pomoć. Obitelj je odlučna u tome da mu pomogne i svjesna je da je ovisnost bolest. U jednu je ruku nje svjestan i sam pacijent, zna da to što radi nije dobro, ali je ovisnost jača od njega i sam je se, bez pomoći stručnjaka, ne može rešiti.

(24sata.hr)