Foto: Shutterstock

PUTINOVE SANKCIJE DELUJU: Turski proizvođači hrane već u velikim gubicima

Proizvođači voća i povrća iz Turske već beleže gubitke zbog embarga na uvoz, koji je Rusija uvela ovoj zemlji, a sankcije su izazvale osetan pad cena na domaćem tržištu

Planeta
> 23:10h

"Ova sezona je bila odlična za proizvođače voća i povrća, ali onda je došla kriza. Za samo dva-tri dana cene su pale za 20 do 30 odsto", izjavio je predsednik turske Federacije trgovaca voćem i povrćem Burhan Er za agenciju Dogan.

Rusija je Turskoj uvela niz trgovačkih sankcija kao odgovor na nedavno obaranje ruskog vojnog aviona na granici Turske i Sirije. Predsednik turske Federacije trgovaca voćem i povrćem kao primer navodi da je cena mandarina i paradajza na domaćem tržištu pala za trećinu, a da se u slučaju nastavka krize u odnosima sa Rusijom, očekuje pad cena i do 50 odsto.

Rusija je najveće tržište za širok asortiman turskog voća i povrća, prenosi agencija Džihan. Iako će embargo na uvoz voća i povrća u Rusiju iz Turske zvanično stupiti na snagu 1. januara, turski prevoznici se već sada žale da imaju probleme sa carinicima na ulazu u Rusiju.

"Izvozimo veliku količinu voća i povrća u Rusiju. Sa poslednjim odlukama Rusije, oni (carinici) ne dozvoljavaju da roba uđe u zemlju i zaustavljaju prevoznike. Ne deluje da će problem uskoro biti rešen", izavio je predsednik industrijske i trgovačke komore regije Mugla na jugozapadu Turske Bulent Karakuš.

Predstavnik proizvođača voća i povrća iz Fetija Atabej Akgun rekao je da regionalna industrija gubi dnevno oko 350.000 dolara i dodao da je do početka krize oko 30 kamiona svakog dana vozilo robu iz tog dela Turske ka Rusiji, ali da je zaustavljanje na granici sa Rusijom prozrokovalo velike gubitke.