Foto: Profimedija

Žene, obratite pažnju

Evo kako menstrualni ciklus utiče na stanje vaše kože!

Na stanje kože utiču brojni faktori: ishrana, način negovanja, proizvodi koji koristite, zdravstveno stanje organizma, ali pre svega hormoni, tačnije menstrualni ciklus kroz koji žena prolazi svakog meseca.

Žena
> 10:58h

Sigurno ste već primetile da se tokom menstruacije na vašem licu pojavi jedna ili viš bubuljica, ali nemojte misliti da je tu kraj mukama. I period neposredno pre i posle mentruacije ima svoj određeni uticaj na stanje kože lica. Nakon menstruacije i tokom ovulacije - Kao što ste verovatno još na časovima biologije naučile u proseku menstrualni ciklus žene traje 18 dana, sa ovulacijom koja se javlja 14 -15 dan. Tokom prve polovine ciklusa nivo estrogena je jako visok. Ovaj hormon pomaže spremanje materice za jajnu ćeliju koje će se uskoro naći u vašim jajovodima i materici. Koža je u ovom periodu u najboljem stanju, jer visok nivo estrogena utiče na njen ,"čist'' izgled. Iskoristite ovaj period i pružite koži uobičajenu negu.

Od ovulacije pa do par dana pred menstruaciju - Krivite progesteron za loše stanje kože u ovom periodu. Tokom druge polovine meseca, povećan je nivo progesterona - hormona koji utiče na stvaranje zadebljana duž zidova uterusa, kao pripremu za potencijalnu oplođenu jajnu ćeliju. Progesteron utiče na pojačano lučenje sebuma, pa se koža lica, ali i skalpa više masti.

Foto Profimedia

Takođe, ovaj hormon utiče na blago oticanje ćelija kože o folikula, pa su pore vidljivije. Sve ovo pravi pogodne uslove za razvoja bakterija i stvaranja infekcija koje vode stvaranju bubuljica. Tokom ovog perioda, jako je važno da kožu redovno čistite i tretirate odgovarajućim proizvodima. Potrudite se da je što manje pipkate prstima na kojima uvek postoje bakterije koje lako dopiru do ćelija kože i stvaraju zapaljenja. Salicilna kiselina je odličan borac protiv problema koji se stvaraju u ovom periodu.

Neposredno pre menstruacije - U ovom periodu drastično opadaju nivo estrogen i progesterona, a pojačava se lučenje testosterona koji dodatno utiče na lučenje sebuma i zaparavo je odgovoran kao hormon koji najviše utiče na stvaranje infekcija na površini kože. Zato u ovom periodu primećujet epojačanu pojavu bubuljica i drugih nepravilnosti na licu.

U ovom periodu treba da povedete dodatno računa o održavanju kože čistom. Koristite blage tonike i serume za čišćenje lica, nastale bubuljice tretirajte salicilnom i glikolnom kiselinom. Takođe, kreme bogate retinolom vam i te kako mogu pomoći u saniranju problema. Ukoliko imate zaista ozbiljan problem sa aknama koje su izrazito upaljene i bolne obratite se dermatologu. Opcije su redovni kozmetički ili medicinski tretmani kože, ali i anti-bebi pilule koje u vaš organizam unose dodatnu dozu estrogena i tako smanjuju uticaj testosterona.

Foto Shutterstock

(mogu ja to sama)