Foto: Zorana Jevtić

Na marginama samita OEBS u Beogradu

VUČIĆ SA ŠTAJNMAJEROM: Nemačka podrška evropskom putu Srbije

Premijer srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros, na marginama samita OEBS u Beogradu, sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Politika
> 11:14h

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije u vili "Bokeljka", istakao da su tema njihovog razgovora bili bilateralni odnos Srbije i Nemačke, jer je Nemačka jedan od najvećih investitora koji u Srbiji zapošljava 30.000 ljudi.

Foto: Printscreen

"Nemačka pravično sagledava rezultate naših reformi i ključna je u donošenju odluka o našim evrointegracijama. Radujemo se otvaranju prvih poglavlja 14. decembra, a razgovarali smo i o srpskoj ekonomiji i o tome šta još treba ovde da se učini. Saglasni smo da je Srbija jedan od ključnih faktora za stabilnost regiona i celog Balkana, ali bez ekonomske i političke stabilnosti nema nikakve stabilnosti", naveo je premijer Vučić.

On je dodao da je upravo zato podrška Nemačke Srbiji od ključnog značaja.

Foto: Printscreen

Štajnmajer se na početku osvrnuo na doprinos Srbije tokom predsedavanja OEBS u rešavanju ukrajinske krize i nedavnog konfilkta između Rusije i Turske, ali i pohvalio reforme u Srbiji koje su na kraju dovele do otvaranja pregovaračkih poglavlja za pristup EU.

Foto: Printscreen

"Puni smo poštovanja za napredak Srbije poslednjih godina, a to poštovanje se ne izražava samo u brojkama, već i kroz podršku međunarodnim institucija, poput MMF i Svetske banke, koji su prepoznali vaše napore. Sveukupna pozitivna ocena Evropske komisije je i rezultirala otvaranjeem poglavlja za pristup Srbije EU i na tom putu imate našu punu podršku", rekao je šef nemačke diplomatije i pohvalio Srbiju za izvanrednu organizaciju Samita OEBS u Beogradu.