Foto: TANJUG - Marko Ðoković

Ivica Dačić predao dužnosti nemačkom kolegi

ŠTAJNMAJER PREUZEO PREDSEDAVANJE OEBS: Prioritet Nemačke će biti jačanje bezbednosti

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, novi predsedavajući OEBS-a u narednom jednogodišnjem mandatu, najavio je da će glavni prioritet Nemačke biti jačanje bezbednost na prostoru koji ova organizacija pokriva.

Politika
> 00:00h

Preuzimajući predsedavanje od srpskog kolega Ivice Dačića, Štajnmajer je rekao da je njegov utisak da je na beogradskom sastanku ministara OEBS vladao otvoreniji pristup i pomirljiviji ton, nego na ranijim skupovima.

U završnom obraćanju, nemački šef diplomatije je kazao da svet živi u turbulentom vremenu sa brojnim i velikim izazovima, što su i bile teme beogradskog skupa. „

"Želeo bih da imamo više usaglašavanja i po nacrtima izjava skupa. Međutim imao sam utisak da smo na ovom sastanku u Beogredu nešto otvorenije prišli jedni drugima i u pomirljivijem tonu razgovarali, nego ranije“, ukazao je on pozdravljajući takav pristup. Štajnmajer je podvukao da se samo saradnjom i razgovorima mogu rešiti problemi. „Uveren sam da OEBS u rešavanju problema i kriza može biti od pomoći jer raspolaže brojnim instrumentima koje možemo iskoristiti i trebalo bi ih ojačati"“, objasnio je.

Podsetio je na ti tačke, po njemu veoma važne - brzo reagovanje na krize, smanjenje naoružanja i budućnost evropskog bezbednosnog poretka. Ukazao je da je ophođenje sa krizom u Ukrajini pokazalo da OEBS može i mora brže da reaguje, te naveo potrebu razmatranja budžeta za 2016. Druga tačka je, prema njegovim rečima, da se u narednoj godini intenzivnije razgovara o smanjenju naoružanja i modernizaciji instrumenata za sprečavanje kriza.

Štajnmajer je pozdravio to što su na marginama beogradskog skupa ruski i turski šefovi diplomatija imali priliku da razovaraju o incidentu obaranja ruskog aviona.

Kao treću tačku, nemački šef diplomatije je naveo budućnost evropskog bezbednog poretka, navodeći da OEBS može biti instrument i forum za razgovore o tim temama. Nemačka će se, prema njegovim rečima, tokom predsedavanja OEBS-u baviti i rešavanjem konflikata u Ukrajini i krizama u drugim delovima sveta koji su nadležnosti te organizacije.

"Snagu OEBS je moguće iskoristiti u ovo teško vreme jedino ako budemo zajedno spremni na saradnju", poručio je Štajnmajer zamolivši zemlje članice za podršku i spremnost na dijalog i kompromis nakon dijaloga.

Podsetio je da je član Trojke OEBS-a sada šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, što ga, kako je rekao, posebno raduje.

Dosadašnjem predsedavajućem OEBS, šefu srpske diplomatije Dačiću je zahvalio za, kako je kazao, odličan rad, kao i na srdačno gostoprimstvo u Beogradu.

"U turbulentno doba važno je ispravno upravljati", kazao je Štajnmajer i najavio da će mesto narednog Ministarskog saveta OEBS-a biti u Hamburgu, luci, koja se u njegovoj zemlji smatra „nemačkim vratima ka svetu“. „

"Želimo dati doprinos da se podstakne dijalog, i da zajednička bezbednost u prostoru OEBS bude ponovo uspostavljena i ojačana. Želimo da svi u OEBS budu usmereni na principe na kojima počiva ova organizacija. Ako to uradimo onda ćemo ispuniti očekivanja građana koji žele, u vreme kriza i konflikata, više bezbednosti i stabilnosti"“, poručio je Štajnmajer zaključivši da zajednički cilj svih mora biti pođednaka želja građana za mirnim suživotom.