Foto: Profimedia

Zdravlje na usta ulazi

Kad želudac slabo radi dovoljna je samo jedna čaša ovog napitka i rešićete problem!

Analiza je pokazala da kefir ima tri puta više dobrih bakterija od jogurta i da je delotvorniji u ishrani od njega.

Žena
> 19:34h

Za one manje upućene, kefir je najkraće rečeno fermentisano mleko koje sadrži bitne probiotičke kulture. Idealan je za želudac, rad creva, pospešuje njihov rad, čisti ih od loših bakterija i dokazano da je odličan prirodni probitik.

Zbog velikog broja pozitivnih bakerija koje sadrži, kefir je odličan lek protiv nadutosti a dokazano smanjuje gasove u organizmu. Osobe koje muče gasovi u crevima, bez obzira na to šta i kad jedu, svakodnevno bi trebalo da piju kefir.

Zdravim osobama se preporučuje kefir kao preventiva i kao prirodni probiotik.

Takođe se preporučuje, savetuju nutricionisti, da se kefir pravi kod kuće – jeftinije je, a možete da dobijete i veću količinu.

Preporučena dnevna doza kefira za sve osobe je oko litre, maksimalno 1,5 litara, ne više.

Međutim, ukoliko imate problema sa želucem dovoljno je da uzmete čašu kefira i u njega stavite jednu supenu kašiku mevenog lana i problem će biti rešen u nekoliko minuta..

Kefir se pravi od kefirnog zrna. Potrebna vam je jedna supena kašika zrna koju ćete prvo obrati, zatim staviti u staklenu teglu i preliti sa 2,5 dcl – 3 dcl maksimalno, nekuvanog mleka.

Poklopljenu teglu ostaviti da stoji 24 sata na dnevnoj temperaturi, potom procedite i kefir je spreman za upotrebu.

Foto Profimedia

(ljepotaizdravlje.ba)