Foto: AP

Inicijativa

ŽELI UNIJU HRIŠĆANSKIH CRKAVA: Papa Franja poziva na ujedinjenje katolika i pravoslavaca

Poglavar Rimokatoličke crkve izrazio je želju da "Jubilej milosrđa" koji počinje u utorak, podigne svest katolika i pravoslavaca i da prevaziđu "greh podele"

Planeta
> 00:00h

Papa je na misi na Trgu Svetog Petra izrazio želju da ova "Sveta godina" bude prilika za međusobno praštanje i pomirenje Katoličke i pravoslavnih crkava. Veliki raskol Rima i Konstantinopolja datira iz 1054. godine.

"Nema zajedničkog puta bez molbe za Božiji i međusobni opraštaj greha podele", rekao je papa, koji je uputio poseban pozdrav vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koga smatra svojim prijateljem.

Odnosi izmedju Vatikana i Vaseljenske patrijaršije su dobri, ali je teže zbližavanje s drugim pravoslavnim crkvama, posebnom s ruskom, naveo je Frans pres. Za razliku od protestanata, pravoslavci imaju male razlike u svojoj doktrini u odnosu s katoličanstvom.

Papa Franja je u nekoliko navrata izrazio želju da se prevaziđe šizma i obnovi jedinstvo. On je u martu, na drugu godišnjicu izbora na mesto poglavara Rimokatoličke crkve, najavio specijalnu Svetu godinu slavlja posvećenu milosrđu, koja će trajati od 8. decembra ove godine do 20. novembra 2016. godine.