Foto: Thinkstock

Jednima smrkne, drugima svane

PROFITIRAJU ZBOG RUSKOG BESA: Bugari zadovoljno trljaju ruke jer su pronašli veliku korist!

Bugarska u 2016. godini očekuje za 30 odsto više turista iz Rusije, nego ovog leta kada ih je u ovoj zemlji odmaralo oko 450.000.

Planeta
> 15:26h

Bugarski ministar turizma Nikolina Angelkova rekla je da Bugarska planira da olakša vizni režim za ruske turiste, tako da će vize, osim za decu biti besplatne i za penzionere i velike grupe turista iz Rusije. Ona je dodala da je planirano i povećanje broja centara za izdavanje viza u Rusiji, kojih je trenutno 20. Prema njenim rečima, druge dve ključne države za bugarski turizam su Nemačka i Velika Britanija. “Tokom naredne turističke sezone očekuje se tri puta više turista iz Engleske – prošle godine realizovana su 24, a sada je već ugovoreno 69 čarter letova“, pojasnila je Angelkova.

Bugarske letnje turističke potencijale ove godine koristilo je 4,8 miliona turista ili za 3,3 odsto manje nego u 2014. godini. Bugarski turoperatori ocenjuju da je povećanje broja ruskih turista realno, imajući u vidu da su odnosi Turske i Rusije veoma loši, kao i najavu Rusije da će, zbog ulaska Crne Gore u NATO, obustaviti realizaciju zajedničkih programa sa ovom zemljom. Prema podacima ruske korporacije za nekretnine „Adveks“, 400.000 Rusa ima nekretnine u Bugarskoj. Veliki broj ruskih državljana živi u svojim stanovima koji se uglavnom nalaze na Crnom moru. U gradu Pomorje postoji ruski kvart koji nazivaju „Mala Moskva“. Rusi u poslednje vreme, osim u turističkim mestima, kupuju nekretnine i u većim gradovima, poput Sofije, Varne i Burgasa. (Capital.ba)