Foto: Dragana Udovičić

SRAMOTA

GRAD OSTAVLJA BEBE BEZ NEGOVATELJICA: Jedini državni bebi-servis pred zatvaranjem!

BEOGRAD - Jedini državni bebi-servis, koji postoji od 1988. godine, prema nekim najavama verovatno će uskoro prestati da radi zbog odluke Grada Beograda, koji ga je i osnovao.

Beograd
> 00:00h

Grad za doprinose i poreze službenica ovog servisa mesečno izdvaja oko 2,7 miliona dinara, što je 32.400.000 dinara na godišnjem nivou. Gašenjem bi 210 bebisiterki bilo prebačeno na biro, a 218 mališana bi moralo da bude upisano u privatne vrtiće. Ako bi se to desilo, iz gradske kase mesečno bi se izdvajalo oko pet miliona dinara, što je duplo više nego dosad. Ne mogu u vrtiće Ruzmilka Ðotunović, rukovodilac Bebi-servisa, kaže za Kurir da je dobila nezvaničnu informaciju da se Bebi-servis pozicionira, ali da nije dobila odgovor šta to tačno znači. - Naravno da se plašim da može doći do zatvaranja. Postoji mnogo beba o kojima se naše saradnice staraju, a koje imaju slab imunološki sistem i ne odgovaraju im uslovi u vrtićima, baš kao ni deci s posebnim potrebama. Veliki broj roditelja ima radno vreme koje ne odgovara radnom vremenu vrtića, porodiljsko odsustvo nekim majkama bude kraće od zakonom propisanog, a i mnoge mame i tate ne koriste pravo na bolovanje jer se plaše otkaza, pa su im usluge ovog servisa neophodne. Neki roditelji imaju zahteve da službenice rade u popodnevnim časovima jer u školama nema produženog boravka. Imamo i decu sa smetnjama u razvoju čiji roditelji, očekuju podršku - priča Ðotunovićeva i naglašava da se trenutno na njihovoj listi čekanja nalazi 40 porodica.

Uskoro će se naći na birou... Bebisiterke će morati da traže drugi posao

Roditelji zaposlenima u Bebi-servisu mesečno plaćaju 27.581 dinar za uslugu čuvanja deteta, a Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu zadužen je za uplaćivanje poreza i doprinosa. - U oktobru Grad je uplatio oko 2,7 miliona dinara za poreze i doprinose naših saradnica, dok su korisnici izdvojili 4,5 miliona dinara za plate žena koje su čuvale 218 dece. Ako sve to pretočimo u matematički opravdana sredstva, Grad bi platio mnogo više da su ova deca u vrtićima ili u centrima za specijalnu negu i podršku - izdvajao bi oko pet miliona dinara na mesečnom nivou za 218 korisnika (bez 18 dece školskog uzrasta) za plaćanje privatnih vrtića. Takođe u ovom momentu 210 saradnika centra je zaposleno i nisu na teretu Gradu Beogradu kao nezaposlena lica - ističe naša sagovornica. Ne postoji drugi centar - Potreba za ovim vidom zbrinjavanja dece je sve veća s obzirom na to da mi brinemo o deci koja ne mogu biti obuhvaćena drugim oblicima zbrinjavanja, pre svega mislimo na bebe do jedne godine i decu s posebnim potrebama. Postoje i liste čekanja, što pokazuje da Bebi-servis nije luksuz, već potreba. U našem gradu ne postoji centar koji se bavi negom beba do šest meseci, kao i uzrasta od šest do 12 meseci, a naši spoljni saradnici zbrinjavaju 102 bebe tog uzrasta. Od 12 do 24 meseci imamo 50 dece, a do 36 meseci još deset, to su ukupno 162 bebe predjaslenog i jaslenog uzrasta. S posebnim potrebama je 30 dece. Najmanji broj dece je vrtićkog uzrasta, od tri do sedam godina, njih 24, i 18 školske dece - objašnjava Ðotunovićev. Pitanja smo prosledili Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu, ali smo od PR službe dobili informaciju da ne možemo dobiti odgovore jer Sekretarijat ne radi vikendom.