Foto: Ndnv.org

Nismo oruđe u rukama vlasti

NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA VOJVODINE: Gašić simbol naprednjačke vlasti

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) podržalo je danas inicijativu za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića, ocenivši da njegov gest prema novinarki televizije B92 simbolično pokazuje odnos vlasti prema novinarima i medijskim slobodama, ali i svim građanima Srbije.

Politika
> 10:46h

"Ovaj gest pokazuje odnos bahate naprednjačke vlasti prema svim građanima ove zemlje", poručilili su iz NDNV i dodali da to udruženje podržava inicijativu pojedinih novinara da večeras ispred Vlade Srbije u 19.00 časova održe protest i pozvalo svoje članove, medijske radnike i građane da se pridruže.

Kako se navodi, najavljeni protest trebalo bi da bude samo početak i ne bi smeo da bude usmeren samo na gest ministra Gašića, nego i protiv vlasti čiji ministar drži konferenciju za novinare okružen policijom u punoj borbenoj gotovosti, naoružanoj simboličnim heklerima, time demonstrirajući "političku silu i nasilje".

"Srećni smo što je skandalozan gest ministra izazvao, bar za sada, odgovarajuću reakciju javnosti i nadamo se da je ovo crveni signal koji će napokon ponukati naše kolege da počnu da se bore za vlastito dostojanstvo i sopstvena prava", piše u saopštenju.

NDNV dodaje da se nada i da će novinari nakon ovog gesta početi da odbijaju da budu oruđe u službi predstavnika vlasti koja ugrožava ljudska prava i drastično guši medijske slobode.