Foto: Reuters

ŽELE DA POMOGNU POROBLJENIM CIVILIMA: Crveni krst spreman za kontakt sa Islamskom državom

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) potvrdio je da pokušava da stupi u kontakt sa Islamskom državom, kako bi doturio humanitarnu pomoć stanovništvu koje živi u oblastima pod kontrolom te ekstremističke organizacije

Planeta
> 03:04h

Generalni direktor MKCK Iv Dakor izjavio je za AP da Crveni krst, kao "radikalo neutralna" organizacija pokušava da uspostavi "odnos gde god se to može" sa ISIL.

U Siriji je to veoma teško postići jer su neke oblasti pod kontrolom ISIL "prilično nedostupne svakom humanitarcu", kaže Dakor i dodaje da Crveni krst treba da se iznad svega fokusira na Sirijce u zemlji, što znači stupanje u kontakt sa svim mogućim stranama u sukobu, uključujući teroriste.

Iv Dakor: Crveni krst je humanitarna organizacija, želimo da pomognemo civilima (Foto: Printscreen YouTube)

"Pokušavamo da uspostavimo neke veze u Iraku, možda sa, kako bih nazvao, ljudima 'srednjeg nivoa' - ljudima koji podržavaju ISIL. Nastojimo da nađemo neka rešenja na pragmatičnoj osnovi", dodao je on.

Dakor kaže da bi Crvenom krstu reputacija nezavisne i nepristasne organizacije mogla pomoći da postigne svoj cilj i dopre do najugroženijih. Prema njegovim rečima, u Siriji je osam miliona interno raseljenih lica, uglavnom najsiromašnijih, koji nisu mogli da pobegnu.

"Mi smo samo humanitarna organizacija, ni manje, ni više", istakao je Dakor u Ženevi, na početku velikog skupa koji organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca organizuju svake četiri godine.

(Tanjug)