Foto: Beoinfo

Radovi pri kraju

Vesić: Cvetni trg za nedelju dana, biće najlepši u Beogradu

BEOGRAD - Poslednji radovi na obnovi Cvetnog trga privode se kraju i biće završeni, kako je najavljeno, 15. decembra, i to će biti najlepši trg u Beogradu, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić, i najavio da će spomenik piscu Borislavu Pekiću biti postavljen 4. februara.

Beograd
> 10:46h

Kako je saopštila Gradska uprava, Vesić je dodao da se završava obnova donjeg dela trga, gde će tokom sledeće godine biti postavljene statue naših poznatih glumaca i reditelja u scenama iz pozorišnih predstava. "Već su urađene četiri prodavnice, od kojih su dve cvećare, jedna turistička organizacija i jedna gde će se prodavati antikvarne knjige, a urađen je i potpuno nov plato i zaista mislim da će ovaj trg postati atrakcija za Beograđane i goste našeg grada", rekao je Vesić.

On je dodao da će biti sačuvan i hrast star više od 200 godina, koji je ujedno i najstarije drvo u gradu, a izneo je i podatak da se na tom prostoru nekada nalazila hrastova šuma. Rekonstrukcija Cvetnog trga je, istakao je, samo početak rekonstrukcije cele Njegoševe ulice, a tokom sledeće godine završava se projekat rekonstrukcije Kalenić pijace.

Onda će deo Njegoševe, od Kursuline do Direkcije za građevinsko zemljište, biti pretvoren u neku vrstu trga, odnosno pešačke ulice. "Ideja nam je da celu Njegoševu pretvorimo u pešačku zonu i da svaka opština ima po jednu pešačku ulicu koja bi bila mesto okupljanja građana", naveo je Vesić. Kako je istakao, privode se kraju i radovi na obnovi Ulice Vuka Karadžića, što je takođe deo pretvaranja centra grada u pešačku zonu. Prema tom projektu centar grada između Zelenog venca, ulica Braće Jugovića, Tadeuša Košćuška, Pariske i Trga Republike treba da bude pretvoren u pešačku zonu. Taj posao će, naveo je, trajati pet godina - ove godine se radi Ulica Vuka Karadžića, a sledeće će to biti deo Obilićevog venca, zatim Ulica cara Lazara, drugi deo Zmaj Jovine, Vasina...

Na taj način, rekao je gradski menadžer, centar grada će oživeti i Beograd će postati nalik na druge velike evropske gradove koji imaju pešačke zone u centru. Aktuelna gradska vlast će, najavio je, svake godine urediti po jedan trg, a 2016. kreće obnova fasada. "Zaista verujem da će Beograd polako početi da opravdava naziv 'beo grad' jer danas nije beo, već siv", zaključio je Vesić.

(Beoinfo)