Foto: AP

Rat nije zaustavio ligu

VEROVALI ILI NE: Fudbal se i dalje igra u Siriji

Između borbi na kopnu i avionskih bombardovanja u toku je fudbalski šampionat sa 19 klubova podeljnih u dve grupe

Fudbal
> 00:00h

Fudbal u Siriji postoji uprkos četvorogodišnjem krvavom građanskom ratu koji je odneo stotine hiljada žrtava i odveo preko granica zemlje milione ljudi sa statusom izbeglica. Pre četiri nedelje započelo je sirijsko prvenstvo na teritoriji pod kontrolom snaga predsednika Bašara el Asada, što obuhvata stadione i timove u rejonu prestonice Damaska i drugog po važnosti administrativnog i ekonomskog centra u državi, grada Alepa. Traži se karta Takmiči se 19 klubova, podeljeni u grupe A i B, posle čega će po tri najbolja tima iz obe grupe u novoj mini-ligi odlučivati o tituli. Pored seniorskog fudbala odigravaju se i mečevi juniorske lige, iz koje je stvorena reprezentacija U17, učesnik nedavno održanog Svetskog prvenstva u Čileu. Kako izgledaju mečevi dok negde u blizini stadiona besni rat između tri vojske, dok nebo paraju bombarderi SAD, Francuske, Rusije i Velike Britanije ispuštajući smrtonosne tovare bombi, ljudima u Srbiji ne treba dodatno objašnjavati jer još nije izbledelo sećanje na proleće 1999. godine. Na retkim snimcima koji se mogu pronaći na društvenim mrežama vidi se da Sirijci i dalje uživaju u igri na terenima pristojnog izgleda s brojnim navijačima na tribinama. „Kaljinka“ na stadionu U Latakiji, gde su stacionirane trupe ruske vojske, tokom meča ekipe Karama odjekuje popularna „Kaljinka“ pleh orkestra, pokazujući time kome narod Sirije izražava svoju zahvalnost za stvaranje prividno normalnog života u zemlji.

Osama Abdul Mohsen ŽRTVA KAMERMANKE TRENER U MADRIDU Najpoznatiji fudbalski radnik iz Sirije Osama Abdul Mohsen, koji je postao simbol mučnog izbegličkog života kad ga je letos u proboju policijskog kordona između Srbije i Mađarske, sa sinom u naručju, oborila kamermanka Petra Laslo, živi u Madridu s malim Zaidom i čeka na prvi trenerski posao od odlaska iz domovine. Mohsen je došao u glavni grad Španije na poziv trenerske organizacije u Hetafeu, koja mu je ponudila gostoprimstvo i šansu za zaposlenje kad Sirijac bude savladao jezik.

Golgeter ASAD NAJBOLJI SA OSAM GOLOVA Posle četiri kola najbolju formu su pokazali Šorta i Al Vahda iz grupe B, koji su i dalje jedine neporažene ekipe. Naredno kolo igra se u četvrtak, a mečevi su zakazani za deset sati pre podne. U ligi nema stranih fudbalera, ali se stranci mogu pronaći u stručnim štabovima pojedinih ekipa. Najefikasniji igrač u dosadašnjem toku šampionata je Ahmad Asad iz Šorte, koji je kao defanzivac postigao već osam golova, od čega čak četiri s penala.