Foto: FoNet

Svetski dan borbe protiv korupcije

SVETSKI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE Babić: Novinari da pomognu u njenom iskorenjivanju!

BEOGRAD - Mediji u Srbiji treba da budu ključni faktor u borbi protiv korupcije, a državne institucije efikasnije i bez političkih uticaja, zaključeno je danas na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Društvo
> 00:00h

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da institucije u Srbiji, pre svih pravosuđe, treba da budu efikasnije i oslobođene uticaja politike.

"Treba ozbiljno da radite da biste imali pravo da kažete - pustite me da radim svoj posao", poručila je Tatjana Babić predstavnicima državnih institucija.

Ona je apelovala na institucije da imaju razumevanja za nedostatak poverenja građana, pa čak i za nezaslužene kritike.

Kako je istakla, građani nemaju naročito dobro mišljenje i poverenje ni u medije ni u institucije. S druge strane, ona je istakla i da mediji ne smeju da sude i presuđuju i da je takvo stanje nedopustivo.

Ona je rekla da će Agencija podsticati i pružati punu podršku profesionalnom istraživačkom novinarstvu i da je ta institucija otvorena za saradnju.

Foto: Fonet

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da je država generator korupcije u medijima.

"Sve dok ne budu transparentni tokovi finansiranja medija državnim novcem imaćemo korumpirane medije i korumpirane novinare", rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je kazao da je u Srbiji stvoren sistem zavisnosti medija od finansiranja državnim novcem, a ne tržišno od onih koji konzumiraju medije.

"Umesto boraca protiv korupcije mediji su se pretvorili u deo koruptivnog lanca", smatra Obradović. Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević ukazao je na pojavu autocenzure, koja je, kako je ocenio, zbog nezaposlenosti postala egzistencijalna kategoija.