Foto: Nebojša Mandić

Zaštitnik građana

SAŠA JANKOVIĆ O PROTESTU PAORA: Demonstracije da, ali ne podržavam blokadu grada

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da u potpunosti poštuje pravo poljoprivrednika da svoje nezadovoljstvo izraze protestima bilo gde, pa i u Beogradu, ali ne na način koji bi "blokirao veliki deo prestonice".

Društvo
> 16:28h

Zaštitnik građana je to rekao povodom javnog obraćanja Asocijacije poljoprivrednika upućenom njemu zbog toga što policija sprečava poljoprivrednike da traktorima dođu pred skupštinu i tako izraze protest zbog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

"U potpunosti poštujem i podržavam pravo poljoprivrednika da izraze neslaganje sa zakonskim temeljima za koje smatraju da im nanose veliku štetu.

Bezrezervno podržavam i njihovo pravo da to neslaganje izraze javnim protestima svugde, pa i u Beogradu, tamo gde se donose zakoni koji nas sve obavezuju", rekao je Janković, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao, ne podržava želju organizatora da prostest izraze na način koji bi znatno blokirao veliki deo Beograda, grada u kome dva miliona ljudi živi, radi, ide u školu, bolnicu, obavlja druge životne potrebe i grada u kome svi zavise od saobraćaja.

Zaštitnik građana podseća da je Zakon o javnom okupljanju zbog nesaglasnosti sa Ustavom prestao da važi i da nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova i vlada nisu skupštini predložili novi zakon zbog čega je niz pitanja povodom te situacije pravno nedovoljno uređen, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, kako se dodaje, zaštitnik građana još jednom upozorava na štetne posledice "manjka zakonskog uređenja slobode okupljanja koja je garantovana Ustavom i obavezujućim međunarodnim standardima ljudskih prava".