Foto: Profimedia

Ostao pri svojim stavovima

KLAUS: Elite su podstakle izbeglički talas da bi nasilno ujedinile Evropu

PRAG - Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus optužio je danas u Pragu evropske zvaničnike da su izazvali migrantsku krizu kada su podstakli milione izbeglica da krenu sa Bliskog istokau Evropu, a sve to zbog želje da nasilno ujedine sve Evropljane, a neki evropski narodi unište nacionalne države.

Planeta
> 16:50h

"Striktno razlikujemo latentni potencijal migracije iz zemalja koje je uništio rat. To je, bez sumnje, spontana pojava. Ali, nešto sasvim drugo je to što su sredinom godine masovno krenuli u pohod na Evropu i smatramo da je to inicirano sa strane, umnoženo i dirigovano", kazao je Klaus tokom promocije svoje nove knjige "Seoba naroda d.o.o.".

Podnaslov knjige objašnjava da se radi o kratkom uputstvu za shvatanje sadašnje migrantske krize, a Klaus u njoj razvija tezu da je evropskim elitama dosadilo da čekaju stolećima da se stvore Evropljani kao zajednički narod na kontinentu pa su podstakli i diriguju izbeglice koje u Evropi nemaju nikakve korene da se sa Evropljanima promešaju.

Migranti idu kroz Sloveniju, Foto: Reuters

"Evropske multikulturne elite su nezadovoljne zato što ne uspevaju da razbiju i likvidiraju pojedinačne nacionalne države, jer Česi žele i dalje da budu Česi, Francuzi Francuzi a Portugalci Portugalci. Shvatili su da kada ih promešaju sa imigrantima koji nemaju nikakve korene u evropskim narodima, nastaće masa koja lako može da se oblikuje i tako bez korena šansa je za veštačko i lažno ujedinjavanje Evrope", rekao je Klaus na konferenciji za novinare povodom nove knjige.

Česi protestuju protiv migranata, Foto: Reuters

Klaus je posebno naglasio da za sadašnju izbegličku krizu ne krivi Bliski istok već evropske zvaničnike na čelu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a za besmislicu je označio i uverenje da će demografski i ekonomski izbeglice predstavljati doprinos.

Klaus je takođe naglasio da za tu masovnu migraciju ne treba da važe argumenti milosrdja i da mediji prikazuju samo patnje izbeglica na putu a ne i u njihovim domovinama.