Foto: Facebook/screenshot

Aukcija

(FOTO) OLDTAJMERI VREDNI 32 MILIONA DOLARA: Jedan od automobila vozila Dženis Džoplin

Iako se očekivalo da će automobil "Porsche"356C", koji je jednom vozila Dženis Džoplin, dostići cenu između 400 i 600 hiljada dolara, on je prodat juče, na aukciji u Njujorku, za 1,76 miliona dolara.

Auto
> 00:16h

Oslikani automobil, svedok vremena pop kulture i društvenih pokreta 1960-ih, odnet je nakon petominutnog frenetičnog licitiranja, postavivši novi aukcijski rekord za ovu vrstu modela. Iako je pevala "Bože, kupi mi mercedes-benz", Džoplin je 1968. sebi nabavila jedan drugi nemački luksuzni bolid - porše.

Smatrajući da je bela boja automobila previše "dosadna", dala je prijatelju da preko cele karoserije naslika živopisne slike leptirova i meduza. Pevačica se stalno vozila u poršeu koji je obično bio parkiran ispred holivudskog hotela u kom je umrla 1970. predoziravši se heroinom. Automobil je nakon njene smrti pripao njenoj porodici.

Na aukciji se pojavio još jedan atraktivan automobil - "Aston Martin DB4GT Zagato", iz 1962. godine koji je prodat za 14.4 miliona dolara, a time je postigao rekord za britanski automobil koji je najskuplje prodat na aukciji.

Ranije ove godine snage su udružile "RM Auctions", najveća aukcijska kuća za kolekcionare automobila i Sotbi. Tako je nastala "RM Sotheby's" aukcijska kuća. Prva aukcija najnovijeg partnerstva ponudila je "istorijske ekstreme auto-industrije" sa prestižnom kolekcijom od 30 automobila.

U kolekciji najvrednijih automobila svih vremena nalazi se i automobil "Ferrari 290 MM by Scaglietti" iz 1956. godine, napravljen specijalno za legendarnog petostrukog svetskog šampiona Huana Manuela Fangia da bi se 1956. godine takmičio sa Mili Migliom.

Očekuje se da ovaj famozni automobil dostigne cenu između 28 i 32 miliona dolara.