Foto: AP

Širi se osećaj preopterećenosti

ISTRAŽIVANJE: Većina Austrijanaca podržava ogradu i obustavu prihvata migranata

BEČ - Većina Austrijanaca podržava podizanje ograde na granici zemlje i zahteva obustavu prihvata izbeglica, pokazuje istraživanje javnog mnjenja IMAS instituta, koje danas prenose bečki mediji.

Austrija
> 15:34h

Prema tom istraživanju 85 odsto Austrijanaca smatra da bi trebalo nastaviti kontrole granica, kao i uvesti kvote za raspodelu izbeglica na sve zemlje EU.

Aktuelnom politikom prema izbeglicama 69 odsto Austrijanaca nije zadovoljno, pri čemu pre svega smatraju da je nadležan evropski nivo.

Čak 56 odsto tvrdi da EU treba da pokuša da reši konflikt direktno u ratom zahvaćenom regionu, i to ako treba i vojno. Za obustavu prihvata izbeglica izjasnilo se dve trećine Austrijanaca (62 odsto), koji bi već primljene izbeglice smestile u kolektivni smeštaj. Samo tri odsto Austrijanaca iskazalo je spremnost da na tri meseca u svoj dom primi ratne izbeglice.

Izbeglicama kojima je data mogućnost da ostanu u Austriji, prema mišljenju 70 odsto Austrijanaca, trebalo bi dati samo vremenski ograničeni status azilanta. "Rezultati istrage pokazuju da se u stanovništvu širi osećaj preopterećenosti", konstatuje IMAS.