Foto: Printscreen Tanjug

Premijer Srbije

Vučić: Srbija apsolutno spremna za pregovore

BEOGRAD - Srbija je apsolutno spremna za otvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, ocenio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Politika
> 07:20h

"Gotovo dve godine nakon formalnog pokretanja pristupnih prgovora sa EU, Srbija će otvoriti prva dva poglavlja, poglavlje 32 posvećeno finansijskoj kontroli i poglavlje 35 koje se bavi Kosovom", rekao je Vučić u razgovoru za Blic. Ističući da Srbiju sutra čeka važan i veliki događaj, Vučić je naglasio da otvaranjem poglavlja Srbija dospeva na nepovratni put ka EU i da time jasno pokazuje kojem i kakvom tipu društva želi da pripada. Kako je dodao, otvaranje poglavlja je i značajan "signal sa srpsku ekonomiju, vladavinu prava..." Rekavši da napredak Srbije ne prate samo EU, već i SAD, Japan i druge zemlje, Vučić je istakao da je "napredak ka EU garancija dokle je Srbija stigla".

"Ovo je dokaz da Srbija postaje uređenija i da će biti bolja za svoje građane", ocenio je premijer. Kako je naglasio, unutrašnje probleme u svim oblastima društva ubuduće ćemo moći da rešavamo efikasnije. "Bićemo uređena i uređenija zemlja nego što smo bili do danas. Sve to će nas podstaći da još više radimo i da idemo napred", poručio je premijer Srbije. Na pitanje da li je Srbija spremna za poglavlja 32 i 35, Vučić je rekao da smo za poglavlje 32 apsolutno spremni i da očekuje da ćemo ga brzo zatvoriti. Što se tiče poglavlja 35, premijer je rekao da je to poglavlje vrlo teško i da će trajati do kraja procesa pristupanja Srbije EU. "Neće biti lako, ali se na plašimo rada. Nema lakih rešenja, a naši građani će morati to da razumeju", istakao je Vučić. On je rekao da ne spada u one koji licitiraju datumima, te stoga ne želi da govori kada će Srbija postati članica EU. "Kada sam rekao da posao u pregovorima možemo da završimo pre kraja 2019. godine, mislio sam na naš deo posla, na ono šta smo se obavezali. Neke druge zemlje su u tome uspele, možemo i mi jer nismo slabiji ni u čemu od njih", poručio je premijer. Kako je rekao, pripremni proces je trajao duže zbog nekih prethodnih vlada ali i "zbog naše specifičnosti koja se odnosi na Kosovo, a koju druge zemlje nemaju".

"Neće biti lako, ali naše je da radimo i da sve završimo do kraja 2019. godine, pa neka onda EU donese odluku da li je Srbija sve uradila i da li je prihvatljiva kao partner", zaključio je Vučić.