Foto: Dragana Udovičić

PORUKA: Predsednik pred otvaranje pregovora sa EU

NIKOLIĆ ZA KURIR: Bez euforije, u Briselu nam sada treba mudra glava!

Srbija danas i formalno započinje proces evropskih integracija, prvo na red dolaze najteža poglavlja - 32 i 35

Politika
> 15:16h

BEOGRAD - Srbija će danas u Briselu otvoriti dva od 35 pregovaračkih poglavlja 32 - 35, što je znak da smo konačno i zvanično na evropskom putu, ali je pred našom zemljom još mnogo ozbiljnog posla, kažu naši sagovornici iz vrha države i analitičari. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručuje za Kurir da je današnje otvaranje poglavlja ohrabrujuće, ali da nije vreme za euforiju. - Srbija je to odavno zaslužila, ispunila je mnogo uslova koje je bilo veoma teško ispuniti, a nije se video izlaz iz tunela. Otvaranje poglavlja je simbolika koja znači da smo i dalje na tom evropskom putu u očima EU. Videćemo da li poglavlja služe da još bolje uredimo državu i postanemo član EU ili eventualno da nam neko u Evropi pokaže da nas ne želi. Ipak, mislim da je ovo ohrabrujući čin. Srbiji treba mir, mudra glava, razumna glava - rekao je Nikolić i dodao: - Ja tu nisam euforičan, mudro i razumno to treba prihvatiti - kao kad smo imali sporazum o pridruživanju ili kad smo postali kandidat za člana. To je uspeh više i mnogo obaveza više. Kao kad čitate veliku knjigu, pa pređete prvih sto strana, pa drugih sto... Premijer Aleksandar Vučić, dan pred odlazak u Brisel, rekao je da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja. - Srbija otvaranjem poglavlja dospeva na nepovratni put ka EU i jasno pokazuje kom i kakvom tipu društva želi da pripada. To je značajan signal za srpsku ekonomiju, za vladavinu prava, i treće, ovo je dokaz da Srbija postaje uređenija - rekao je Vučić. Šef diplomatije Ivica Dačić istakao je da je Srbija više nego spremna za pregovore: - Nadam se da ćemo ih okončati do 2019. kako bismo stigli da postanemo članovi 2020, što je veoma važno kako ne bismo čekali sledeći budžetski ciklus EU 2027.

Dragomir Anđelković DOBAR SIGNAL INVESTITORIMA Analitičar Dragomir Anđelković ističe da pregovori mogu vrlo dugo da traju i da je pitanje kada ćemo od njih imati koristi. - Kada zemlja počne pregovore sa EU, to je signal investitorima. Ako pametno budemo lobirali, ako pametno budemo privlačili investitore, imaćemo posebnu pogodnost da im postanemo atraktivniji - objašnjava Anđelković.

REAGOVANJA Dragan Šutanovac (DS) NOVA STRANICA - To je nova stranica u istoriji odnosa Srbije i EU. Nažalost, čekali smo skoro tri godine da se pregovori započnu. Vojislav Šešelj (SRS) UZALUDAN POSAO - To je mlaćenje prazne slame, jer Srbija nikad neće biti članica Evrospke unije. Slavica Đukić Dejanović (SPS) PRIPADAMO EU - Osećanje da pripadamo evropskoj zajednici za mene je izuzetno bitno, kao i vladavina ljudskih prava.