Foto: Fonet

Postavljena žuta traka

VESIĆ: Sprečena nelegalna gradnja u Maršala Birjuzova

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je inspekcija Opštine Stari grad, nakon intervencije nadležne gradske inspekcije, zabranila nelegalnu gradnju u Ulici Maršala Birjuzova postavljanjem žute trake, a protiv investitora bi trebalo da budu podnete krivične prijave.

Beograd
> 03:18h

"Naša inspekcija je jutros izašla, otišla do Opštine Stari grad i naterala inspekciju Starog grada da postavi žutu traku. Ta nelegalna gradnja od 800 kvadrata se nalazi u nadležnošti opština, a opština do jutros nije postavila žutu traku", rekao je Vesić i dodao da žuta traka znači zabranu gradnje.

On je novinarima, nakon otvaranja Ulice Vuka Karadžića, rekao da su predstavnici Sekretarijata za inspekcijske poslove bili u Opštini Stari grad, "koja nažalost nije uradila svoj posao".

"Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, imamo pravo da svaki predmet uzmemo pod svoju nadležnost, ako opštinska inspekcija ne postupa. Pod pretnjom da ćemo podneti krivične prijave protiv nadležnih inspektora u Opštini Stari grad i da ćemo preuzeti taj predmet, oni su to jutros uradili", tvrdi Vesić.

Opštinska inspekcija Starog grada, kako je objasnio, protiv investitora mora da podnese krivičnu prijavu i da dalje postupa u skladu sa zakonom. "Ili su vlast u gradu stranke koje su građani birali ili je vlast taj bespravni investitor koji očigledno misli da može da radi šta hoće i da zloupotrebljava zakon i pored naloga inspekcije i interesovanja medija", naveo je gradski menadžer.

Gradska inspekcija je, istakao je, "naterala opštinu da uradi svoj posao" i nadležni u gradu će biti "vrlo oštri i prema onima u opštini koji ne budu radili svoj posao, a i prema investitoru koji je prekršio zakon i već počinio krivično delo".

Inače, nelegalna gradnja se može prijaviti elektronskim putem, na mejl inspekcija@beograd.gov.rs, na pisarnici Gradske uprave ili besplatnim pozivom na broj 0800 110 011. Za urgentne slučajeve, gde je ugrožen život ili zdravlje ljudi, obezbeđen je dežurni telefonski broj 011 3227 000.