Foto: Beta/AP/Ilustracija

Sledi dostojna sahrana

ZAGREB: Identifikovano 20 Srba stradalih tokom rata u Hrvatskoj

ZAGREB - Identifikacija posmrtnih ostataka 20 žrtava srpske nacionalnosti stradalih tokom sukoba u Hrvatskoj, obavljena je danas u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu porodica, saopštila je Komisija za nestale Vlade Srbije.

Hrvatska
> 21:22h

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Dvoru, Okučanima, Žitniku, Zadru, Šibeniku, Vukovaru i drugim lokacijama, a posle identifikacije metodom analize DNK biće sahranjeni u skladu sa željama porodica, navodi se u saopštenju.

Iz registrovanih grobnica na teritoriji Hrvatske od 2001. do 2015. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 1.111 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije "Bljesak" i "Oluja", a tela 700 identifikovanih žrtava predata su porodicama radi sahrane.

"Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama 'Bljesak' i 'Oluja' 1995. godine i u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji 1991. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju.