Foto: Fonet/AP

Rešenje na pomolu

KOALICIONA VLADA? HDZ pristao na zahteve Mosta

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je večeras da je Domoljubna koalicija, koju predvodi HDZ, pozitivno odgovorila na zahteve Mosta i da je predložio formiranje koalicione vlade s tom političkom strankom.

Hrvatska
> 12:56h

"Pozitivno smo odgovorili na zahteve Mosta. Što se tiče tripartitne vlade, ona je nerealna po odluci Socijaldemokratske partije i njihovih koalicionih partnera, a mi predlažemo da idemo u koalicionu vladu s Mostom", izjavio je Karamarko posle sednice Predsedništva HDZ i lidera koalicionih stranaka Domoljubne koalicije.

S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i saradnju sa svim levim opcijama u političkom spektru, pa i sa SDP, prenela je Hina. On je istakao da su u Domoljubnoj koaliciji potpuno otvoreni za sve opcije koje će dovesti do što skorijeg rešenja problema i izlaska iz "slepe ulice u kojoj se nalazimo" jer, kako je ocenio, hrvatski građani više nemaju strpljenja za to.

"Što pre treba da se formira saborska većina i Vlada koja će se početi boriti s problemima koji su veliki i u velikom broju opterećuju građane", rekao je Karamarko. Karamarko, međutim, nije precizirao da je li spreman da odustane od mesta premijera, rekavši samo da su spremni da razgovaraju i o toj opciji.

Istovremeno, predsednik SDP Zoran Milanović je rekao da je formiranje širokog tripartitnog saveza u ovom trenutku neodrživo, ali da podržava nastavak bilateralnih razgovora između koalicije "Hrvatska raste", koju predvode socijaldemokrati, i Mosta.

"Uveren sam da u trenutnom odnosu političkih snaga koalicija Hrvatska raste, proširena s partnerima koji su dali podršku za formiranje saborske većine i nove hrvatske Vlade, može u saradnji s Mostom da obezbedi sve pretpostavke za politički stabilnu Hrvatsku, što je zasigurno i temeljni preduslov za nastavak reformi i pozitivnih privrednih trendova", istakao je Milanović u odgovoru Mostu. On je zaključio da "Hrvatskoj treba stabilna Vlada sa čvrstom podrškom u Saboru, koju će voditi osoba s izbornim legitimitetom".

(Tanjug)