Foto: Fonet Jul 2015

Pregovori sa EU

DEJVID MEKALISTER: Otvaranje pristupnih poglavlja istorijski dan za Srbiju

STRAZBUR - Izvestilac Evropskog paralamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU istorijski dan za Srbiju i zasluženo priznanje napretka koji je učinjen poslednjih meseci.

Politika
> 02:02h

"Srbija ovim čini još jedan značajan korak na putu ka EU. To je zasluženo priznanje napretka učnjenog proteklih meseci. Evropski parlament, Evropska komisija i zemlje članice su uvek naglasavale da je za napredak ka otvaranju prvih poglavlja poterban paralelan napredak u ovkiru dijaloga sa Kosovom i vladavine zakona," rekao je juče Mekalister.

Srbija je, kako je istakao, učinila napredak u sva tri poglavlja - 23, 24 i 35. Kada je reč o poglavlju 35 Mekalister je pozdravio posvećenost Srbije dijalogu.

"Nedavni sporazumi od 25 avgusta o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu, energiji, telekomunikacijama i mostu u Mitrovici su pozitivan razvoj čije plodove Srbija danas uživa," rekao je on.

Međutim, otvaranje prvih poglavlja je samo prelazni cilj, a Srbija će moći da se približi Uniji kroz primenu već postignutih sporazuma i dalje prilagođavanje pravnim tekovinama EU, zaključio je Mekalister.