Foto: Dado Đilas

Neosnovano dodavanje transfernih sredstava

SPORAN POKRAJINSKI BUDŽET: DS optužuje ministra Vujovića za neistine

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) optužio je danas ministra finansija Dušana Vujovića da je izneo neistinu kada je rekao da će svota koja će se sliti u Pokrajinu naredne godine biti veća od osam odsto republičkog budžeta.

Politika
> 00:00h

Kako je DS naveo, Zakon o budžetu Srbije za 2016. godinu, mimo Ustava i zakona, propisuje budžetu Pokrajine sredstva u iznosu većem od 30 milijardi dinara za finansiranje republičke nadležnosti - zarada u osnovnom i srednjem obrazovanju i transferna sredstva opštinama i gradovima.

"Pored ovih sredstava, ministar je u svojoj izjavi budžetu Pokrajine po prvi put pripisao i vrednost rashoda od preko 15 milijardi dinara koji će biti izvršeni direktno iz budžeta Republike, preko različitih ministarstava, a odnose se na rashode za radove na teritoriji Vojvodine", piše u saopštenju DS.

Ta stranka je podsetila da nema nedoumice oko Ustavom utvrđenog obima budžeta za pokrajinsku administraciju, te da je ta računica jednostavna i jasna.

"Sedam odsto poreskih prihoda budžeta Republike iznosi najmanje 58 milijardi dinara i toliko bi trebalo da iznose sredstva kojima Vojvodina raspolaže. Svako dodavanje transfernih sredstava je neosnovano, a naročito uračunavanje sredstava koja neće ni proći preko budžeta Vojvodine", oddao je DS. Stranka je izjavu ministra Vujovića ocenila kao "zamagljivanje stvarnosti i obmanjivanje javnosti".