Foto: Ap

Reakcija

DEMANTI MAKEDONSKOG PREMIJERA: Nisam rekao da će Makedonija menjati ime

Makedonski premijer Nikola Gruevski demantovao je danas pisanje londonskog Gardijana koji tvrdi da je rekao da je Makedonija spremna za promenu imena

Severna Makedonija
> 07:24h

Gruevski, pak, u pisanoj izjavi tvrdi da tako nešto nije rekao, te da je to moglo da se vidi i iz samog teksta koji je, kako je naveo, očigledno novinarski komentar, a ne njegova izjava.

Takvih provokacija je bilo i biće ih, naveo je Gruevski i dodao da tema o imenu Makedonije periodično postaje popularna. Očekivano, rekao je Gruevski, a u većini su oni koji ne žele dobro ovom procesu, objavljuju tendenciozne i pogrešne interpretacije zbog potrebe za lažnom ekskluzivnošću ili to spada u nečiju agendu.

Britanski dnevnik objavio je da je Gruevski izrazio spremnost za promenu imena Makedonije, što je podgrejalo nade za okončanje jednog neobičnpg diplomatskog spora u svetu, prenela je makedonska redakcija Radija Slobodna Evropa.

Gruevski je, kako je preneo Gardijan, izjavio da želi da što pre otpočne dijalog sa Grčkom za iznalaženje rešenja u vezi spora oko imena. Po njegovim rečima, ukoliko se pronađe rešenje to će biti postavljeno kao referendumsko pitanje kako bi građani rekli svoje mišljenje.