Foto: Marina Lopičić

Zaključak Vlade Srbije

VUJOVIĆ: Nema solidarnog poreza za porodilje, a refundiraće se onima koje su ga već platile

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je zaključak da se solidarni porez na naknade porodiljama ne naplaćuje i da se refundira onima koje su ga već platile, a ministar finansija Dušan Vujović kaže da je ovaj zaključak dovoljan za poresku upravu.

Društvo
> 12:14h

"Ovaj zaključak je dovoljan za poresku upravu, koja je već pripremila način kako će to biti propraćeno softverom i procedurama", rekao je Vujović RTS-u.

Prema njegovim recima, potrebno je da se svi pojave sa zahtevom, da podnesu dokaze o tome šta je plaćeno i kako je plaćeno i dokazom u kom su statusu bili.

"To će biti urađeno u najkraćem mogućem roku, ja očekujem da ce tehničko saopštenje poreskoj upravi biti izdato već sutra", rekao je Vujović.

Foto: Profimedia

Procenjuje se da je oko 60.000 porodilja obuhvaćeno obračunom solidarnog poreza, a tačan broj znaće se po prijemu zahteva za refundaciju.

Naime, porodiljama su oporezovane zakasnele objedinjene isplate naknada za porodiljsko bolovanje, koje su, u zbiru, premaššile 60.000 dinara.

Vlada Srbije donela je danas preporuku da se ministar finansija Dušan Vujović i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sutra sastanu sa predstavnicama porodilja.